be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Međuentitetska saradnja unutar II omladinskog i glumačkog kampa "Agon 2019" Trebinje

« Vijesti 02. august 2019.

Kraj mjeseca avgusta i ove godine je rezervisan za druženje omladine koja se bavi teatrom i teatarskom umjetnošću. Naime, u Trebinju će se po drugi put održati Omladinski i glumački kamp „Agon“ u trajanju od 25. do 31. avgusta. Oko 45 omladinki i omladinaca, zajedno sa svojim voditeljima, boravit će u tom gradu i tokom dana imati radionice koje će voditi glumice NPRS-a Slađana Zrnić i Miljka Brđanin, na kojima će učiti osnovne elemente glumačke umjetnosti, a uvečer će igrati svoje produkcije, nastale u toku protekle godine. O samim predstavama će biti upriličeni okrugli stolovi i razgovori.

Na kampu će svoje mjesto, ove godine, naći: JU Kulturno – sportski centar Kakanj, Teatar MTM iz Mostara, JU Centar za kulturu Zavidovići, Kulturna scena Male stvari Trebinje, JU Srednjoškolski centar „Milorad Vlačić“ Vlasenica, Dramski studio „Prosvjeta“, SPKD Višegrad i UG Amatersko pozorište Foča.

Cilj projekta „Agon“ jeste da mladima, iz različitih krajeva BiH, pruži mogućnost da uče jedni o drugima, da se putem interkulturalnih radionica dramskim metodama i tehnikama, upoznaju sa pitanjima kulture, identiteta, roda, stereotipa, diskriminacije i ljudskih prava. Ovaj segment je prethodno organiziran u svim gradovima, učesnicima, kroz radionice koje vodi dramski pedagogo BNP-a, Miroljub Mijatović.

Također, održan je i trodnevni dramsko-pedagoški seminar o interkulturanom učenju i o problemima inscenacije dramskih predložaka na scenu od 25. do 27. jula u Trebinju, a bio je fokusiran na voditelje dramskih grupa. Seminar su vodili dramski pedagozi Željko Milošević i Miroljub Mijatović.

Završni dio projekta je planiran za početak mjeseca novembra, kada će svi učesnici opet dobiti priliku da u Vlasenici (na festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva) prikažu svoje produkcije na jednu od dogovorenih tema. Bit će to prilika i da se još jednom svi sastanu, druže i razmijene iskustva u radu i odrastanju pomoću teatra.

Bosansko narodno pozorište Zenica, zajedno sa Narodnim pozorištem Rapublike Srpske i Hrvatskim narodnom kazalištem iz Mostara je partner cijelog projekta.

Projekat je podržan kroz BHRI (Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative) program kojeg implementira IOM uz finansijsku podršku USAID-a.

Implementator: UG Kulturna scena Male stvari Trebinje

 

« Vijesti