be en pe

Bonton u teatru

Odlazak u pozorište ili na koncert nudi lijepu priliku da se na nekoliko sati iskorači iz stvarnosti. Međutim, ništa ne može da pokvari uživanje u pozorišnom komadu ili izvođenju nekog djela klasične muzike kao nepristojna ili nedovoljno obrazovana publika.

Nekada je odlazak u koncertnu dvoranu ili pozorišnu salu predstavljao ritual koji je podrazumijevao svečano oblačenje, ali danas pravila odijevanja nisu tako stroga. Mlađoj publici „progledaće kroz prste" ako dođu pristojno obučeni, makar i u farmerkama. Ipak, publika i sada dolazi u posebno odabranim toaletama na premijere i svečane koncerte.

Bilo da idete u pozorište ili na koncert, poželjno je doći bar pola sata prije početka. Ako zakasnite, nemate pravo da negodujete ako vam ne bude dozvoljen ulazak u salu, iako imate kartu. Nepristojno je ući poslije početka predstave ili koncerta, jer to ometa i publiku i umjetnike na sceni. Najbolje je da sačekate prvu pauzu.

Kad posjećujete ovakve kulturne događaje izbjegavajte korišćenje jakog parfema koji bi mogao da zasmeta ljudima oko vas. Ako imate kijavicu ili kašljete, ostanite kod kuće. Kašalj ili kijanje ne mogu se zaustaviti, ni pored vaše najbolje volje, a sigurno će smetati ostaloj publici.

I drugi nepredviđeni zvukovi ometaju uživanje u koncertu ili pozorišnom komadu. Prema tome, nemojte nositi sa sobom hranu, pogotovo ne bombone u šuškavim omotima, a mobilne telefone isključite prije ulaska u salu. Iz istih razloga, uzdržite se i od došaptavanja i glasnog komentarisanja događanja na sceni, kao i od lupkanja nogom o pod ili pjevušenja uz neku od popularnih melodija klasične muzike.

Aplauz predstavlja najveću nagradu koju publika može da pruži izvođačima, ali i tu postoje određeni maniri. Obično aplaudiramo tek na kraju izvođenja, ali aplauz mogu zaslužiti i glumci ili operski pjevači na otvorenoj sceni. Recimo, kada neki od posebno cijenjenih umjetnika prvi put u toku večeri izađe na scenu ili kada publiku ponese izvanredno glumačko ostvarenje ili pozorišni tekst. Međutim, ni tada nije pristojno prekidati umjetnika prilikom izvođenja, već treba sačekati da se završi scena. Ukoliko vam se scenografija posebno dopada, možete aplauzom na samom početku predstave odati priznanje scenografu.

Da biste znali kada da aplaudirate na koncertu, potrebno je da budete muzički obrazovani i da dobro poznajete muzičko djelo koje se izvodi. Muzičko djelo sastavljeno je od manjih cjelina - stavova, između kojih postoji mala pauza. Mnogi posjetioci koji nedovoljno poznaju muzičku umjetnost aplaudiraju i između stavova, ometajući tako umjetnika u izvođenju. U slučaju da niste sigurni u svoje znanje, najbolje je da ne aplaudirate sve dok ne vidite da ostali u sali to čine.