be en pe

Oslobodite umjetnike

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Nedžma Čizmo:
Oslobodite umjetnike

Režija: Nick Teunissen

Autori predstave

Dramaturgija: NEDŽMA ČIZMO
Izbor scenografskih elemenata, kostima i muzike: NICK TEUNISSEN
Maske: MENSUR BEGIČEVIĆ
Koreografija: FARAH ČIŠIĆ, SARA DŽANIĆ, DEA KALINIĆ, UMA NIZAMIĆ
Producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ
Organizatorica: ERMINA NIŠIĆ
Inspicijent: ABIDIN ČOLAKOVIĆ

Igraju

FARAH ČIŠIĆ, EMA DURAKOVIĆSARA DŽANIĆ, DEA KALINIĆ, HARUN MILAK, MAK NIZAMIĆ, UMA NIZAMIĆ, AMINA SALIHOVIĆ, EVHAD SIVAC, SARA SUBAŠIĆ, LAJLA ŠARIĆ (članice i članovi Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene)

Riječ autorice

OSLOBODITE UMJETNIKE – KAKO I ZAŠTO

Predstava Oslobodite umjetnike je rezultat višemjesečnog rada reditelja Nicka Teunissena i mene, sa grupom starijih članova Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava tematizira probleme, nedoumice i frustracije generacije tinejdžera, koje smo kroz rad s njima analizirali i selektirali, i na kraju inkorporirali u strukturu dramskog teksta, to jest predloška predstave. Cilj cjelokupnog rada bio je dati priliku mladima da kroz igru, pjesmu, ples i druga teatarska sredstva „progovore“ o onome što ih muči, plaši, ljuti i traumatizira, preciznije: da artikuliraju svoja mišeljenja o stvarima iz „svijeta odraslih“ koje ne razumiju, a koje ih itekako opterećuju.

Općenito, smatramo, da su djeca na Balkanu prisiljena nositi se sa problemima kojima nisu dorasla, i tako, prisilno, „prerano odrasti“. Zbog toga je uloga teatra u njihovim životima veoma važna, jer on im nudi neophodan prostor za igru i maštu.

Predstava govori o skupini mladih ljudi kojima stiže informacija da se njihovo pozorište zatvara zbog loše financijske situacije i da, ako ga žele sačuvati, moraju impresionirati strane donatore, „zaslužiti“ finansijsku potporu. Djeca shvataju da, ako žele napredovati i sačuvati svoj teatar, prvo se moraju osloboditi zastarjelog sistema rada i redateljice koja ih ograničava u svemu. Drugim riječima – moraju se izboriti za svoju slobodu. Oponašajući odrasle, djeca organiziraju glasanje i odlučuju da se od tada u njihovoj grupi sve stvari rješavaju demokratskim putem. No, ubrzo, kao i odrasli, djeca „upadaju“ u „zamke demokratije“, koje dovode do međusobnih sukobljavanja.

Aludirajući na društveni kontekst naše zemlje i izlažući ga podsmjehu, ovom predstavom, prvenstveno, ukazujemo odraslima u šta i gdje nas vode loše osobine čovjeka, kao što su pohlepa, pretjerana ambicija, sebičnost i nepostojanje osjećaja za zajedništvo i timski rad.

Također, postavljamo vrlo važna pitanja: da li će se ova generacija, koja tek treba da stupi u svijet odraslih, moći brinuti sama za sebe, ili će kao i generacija njihovih roditelja ovisiti o dobroj volji inostranih donatora. Odgajamo li novu generaciju svojevrsnih prosjaka koji se uzdaju se tuđu milostinju? Da li primjereno rješavamo naše društvene probleme i jesmo li, ovakvi, dobar uzor mladoj generaciji?

Nedžma Čizmo

Koprodukcija

XXV MEĐUNARODNA KULTURNA MANIFESTACIJA ZENIČKO PROLJEĆE 2022.

Napomena

Predstava se kao kamerna postavka izvodi na centralnom dijelu Velike scene gdje su pripremljeni i uređeni prostor za igru i publiku kapaciteta 70 gledalaca.

Trajanje predstave: 70 minuta.

Predstava je namijenjena publici uzrasta 12+.

Premijera

Zenica, 12. 5. 2022.

 

 

« Predstave