be en pe

BNP Tour

Pozorište nije jednostavna ni društvena ni organizaciona pojava. Ono je složen organizam u kome egzistiraju mnogobrojni sektori koji se brinu o najrazličitijim stvarima (umjetnički sektor, tehnički sektor i sektor općih poslova). U jednom javnom pozorištu rade na desetine ljudi (ponekad i više stotina), koji obavljaju mnogo različitih poslova, a vrlo često ih nikada ne vidimo niti upoznamo. Kada dođemo na neku pozorišnu predstavu, najčešće vidimo samo glumce (glumce u dramskom pozorištu, pjevače u operama, plesače u baletu). Ovom brošurom pod nazivom BNP Tour, želimo Vam pružiti priliku da upoznate prostore i segmente o kojima se brine cijela jedna vojska ljudi, a koji su većinom objedinjeni u organizacijskom sektoru koji se zove Tehnička proizvodnja i usluge.  Kao pogodan primjer poslužit će nam zgrada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, čiji ste Vi današnji gosti.

Pozorište u Zenici osnovano je 25. februara/veljače 1950. godine. Do 16. maja/svibnja 1978. godine bilo je smješteno u Domu kulture i društvenim prostorijama RKUD-a „Iskra".

Danas je Zgrada Pozorišta smještena na prostranom trgu koji se zove Trg Bosne i Hercegovine i to na broju 3, u poslovnom dijelu grada Zenice.

Projekat  Zgrade BNP-a djelo je dvojice arhitekti : akademika prof. Jahiela Fincija, dipl. ing. arh. i prof. Zlatka Ugljena, dipl. ing. arh. Oni su 1979. godine dobili prestižne nagrade, koje je dodjeljivao list „Borba" i to: godišnju nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Bosni i Hercegovini i godišnju nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje u SFRJ.

Površina korisnog prostora u Zgradi je 11 500 m², i ima 5 etaža. Duga je 90 m, široka 60 m i visoka 45 m. Ono što Zgradu BNP-a čini jedinstvenim pozorišnim objektom je, pored ostalog, funkcionalno prožimanje višenamjenskih enterijera. Najveći dio zauzimaju scenski prostori sa pripadajućim prostorijama (salama, rasvjetnim i tonskim kabinama i sl.).

Kada dolazimo u zgradu Pozorišta na ulaz za publiku, prvo dođemo u FOAJE (lat. Focus, fr. foyer - ognjište), odnosno u predvorje. U pozorištu je to hodnik ispred i oko gledališta u kojem se zadržava publika prije početka i u pauzi predstave. U ove prostore mogu da se postave informativne table - panoi, odgovarajuće izložbe, punktovi za prodaju pozorišnih programa i suvenira, a mogu da se koriste i za realizaciju konferencija za novinare, promocija, kamernih nastupa, koktela i slično.

Iz foajea se ulazi u scenske prostore kojih zeničko pozorište ima pet i to: veliku scenu, malu scenu, bočnu scenu, podrumsku scenu i kabaretsku scenu. Osim ovih, stalnih scenskih prostora, u nekoliko navrata korišteni su i alternativni prostori kao što su određeni podrumski prostori, gornji i donji foaje, te slikarska radionica. U zavisnosti od mašte, svaka ideja može pronaći svoj scenski prostor u monumentalnom zdanju Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. 

MALA SCENA BNP-a je multiformni scenski prostor kamernog tipa sa 3 fiksna ulaza i mogućnošću slobodnog raspoređivanja gledališta i prostora za igru. Montažom gledališta za 100 - 120 gledalaca, moguće je postići optimalne uslove za igru i recepciju predstave.  Mala scena nudi intimnu atmosferu jer omogućava prisnu komunikaciju između govornika i auditorija i, kao takva, pogodna je za održavanje književnih matinea, promocija knjiga, seminara i sličnih manifestacija.

VELIKA SCENA BNP-a je talijanskog tipa, tzv. scena kutija sa sedam ulaza. Scena je iza linije portala duga 25m, a široka 20m. Otvor portala je 10,50m, a visina ima mogućnost promjene od 4,5m do 8m. Ispred portala, odnosno na proscenijumu dimenzije su 5m (dubina proscenijuma) i 13m (širina proscenijuma).  U proscenijumu se nalazi i dio predviđen za orkestar dubine 2,32m i kapaciteta 70 muzičara. U liniji portala postoje 3 zavjese: glavna (plišana plava), ukrasna zavjesa (tapiserija) i metalna protivpožarna, koja u slučaju požara razdvaja scenu i gledalište. Na ovoj sceni nalazi se i rotaciona ploha prečnika 8m, te 3 propadališta na hidraulični elektropogon. Scena ima 39 prednjih cugova visine 24m, 10 zadnjih visine 11m i 5 elektrocugova sa rasvjetnim tjelima. Velika scena BNP-a ima i kružni horizont. Dekor i ostalu tehničku opremu moguće je na scenu unijeti preko transportnog ulaza i transportnog lifta iz prizemlja na prvi sprat ili za vangabaritne dijelove scenografije kroz ispust za utovar i istovar u podu pozornice dimenzija 10,50 x 0,50m. Gledalište ima 408 numerisanih fotelja, raspoređenih u 14 redova, sa potpunom preglednošću svih dijelova scene. Gledalište karakteriziraju izuzetan komfor i lijep izgled.

BOČNA SCENA BNP-a  sa površinom od 250m² i visinom stropa 8m je scena kamernog tipa sa mogućnošću slobodnog raspoređivanja prostora za igru i gledalište. Rasvjetna i tonska oprema u ovom scenskom prostoru se montiraju po potrebi, jer bočna scena nije tehnički opremljena  u tom smislu.

SLIKARNICA (SLIKARSKA RADIONICA) je posebna radionica koja vrši pripremu i realizaciju likovne obrade i islikavanje scenografije. Opremljena je odgovarajućim mašinama i alatima.

VLASULJARNICA / ŠMINKERNICA je posebno opremljen prostor - radionica u kojoj majstori vlasuljari za potrebe predstave i po nalogu reditelja i kostimografa izrađuju perike, umetke, tupee, kike, zulufe, brade, brkove i sl. Vrlo često je to ista prostorija u kojoj se glumci šminkaju za predstavu - šminkernica.

GARDEROBA (fr. garderobe) je prostor za odlaganje i čuvanje odijela i kostima. Postoje dva tipa garderoba. Garderobe za publiku su prostori za odlaganje viška garderobe publike (kaputa, mantila, šešira, kišobrana i sl.) i nalaze se u foajeima pozorišta, ispred sale Prostori za presvlačenje izvođača nalaze se iza scene. Posebno su opremljeni i omogućavaju akterima predstava (glumci, operski pjevači, baletski igrači, statisti) da se pripreme za predstavu. U većim pozorištima postoji kategorizacija garderoba po umjetničkoj hijerarhiji (garderoba za: prvake, soliste, za članove ansambla i sl.). Ove garderobe se razlikuju po opremljenosti i komforu. U manjim pozorištima najčešće postoje samo dvije (muška i ženska), a ponekad i samo jedna, zajednička garderoba.

TONSKA I SVJETLOSNA KABINA su mjesta sa kojih se rukovodi tonom i zvukovima, kao i svjetlosnim promjenama tokom predstava ili drugih programa koji se održavaju na scenama BNP-a. Rasvjetni park na velikoj sceni može opslužiti najzahtjevnije predstave. Sa 155 instaliranih rasvjetnih kanala iz rasvjetne kabine koja je opremljena savremenim rasvjetnim pultom moguće je kontrolirati preko 300 kW rasvjete. Tonska kabina ima na raspolaganju savremenu opremu za opsluživanje redovnih repertoarskih predstava, konferansi i drugih programa koji se izvode na velikoj sceni BNP-a. Na drugim scenama  BNP-a ne postoji stalna tonska i svjetlosna oprema, nego se po potrebi prenosi i montira ona koja već postoji za potrebe rada na Velikoj sceni.