be en pe

Moram ti nešto reći

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Selma Ćosić i Nedžma Čizmo:
Moram ti nešto reći

Režija: SELMA ĆOSIĆ

Autori predstave

Režija, scenografija i kostimografija: SELMA ĆOSIĆ

Koreografija: MAIDA ORUČ, ASJA KOKIĆ i ELLA KOKIĆ

Producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ

Asistentica produkcije: DUNJA PAŠAJLIĆ

Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

Igraju

Ema Duraković, Sara Džanić, Osman Efendić, Evhad Sivac, Armen Hodžić, Mak Nizamić, Džena Hasanica, Ella Kokić, Uma Nizamić, Dea Kalinić, Lajla Šarić, Asja Kokić, Maida Oruč, Anida Nezić, Iman Muslić, Daanin Jusić, Muhamed Jusić, Nejla Vehabović, Inda Softić, Zana Mašić, Alina Deronjić, Selina Okanović i Melika Drino.

Riječ autorice – rediteljice

Ovaj tekst je nastao iz radionica koje sam radila sa djecom i tinejdžerima o stvarima koje oni rade na internetu i onome sa čime se suočavaju, tako da mogu slobodno da kažem da je priča aktuelna, posebno u doba kada pomoću umjetne inteligencije možemo kreirati sve što nam padne na pamet.

Priča prati tinejdžerku Milu, koja zbog jedne online šale postaje predmet maltretiranja i zlostavljanja, a sve to ode veoma daleko. Pored toga, u isto vrijeme pratimo grupu tinejdžera koji su spremni ugroziti svoje zdravlje da bi dobili pratioce.

Sam koncept projekta je veoma zanimljiv. Radi se o tome da je predstava postavljena kao jedna velika rekonstrukcija događaja, gdje svaki lik priča priču iz sopstvene vizure. Tako dobijamo više strana priče, kao i više rekonstrukcija događaja, od Milinog djetinjstva pa sve do ključnog momenta kada se dešava nemili događaj.

Recimo da bi žanrovski ovaj tekst mogli klasificirati kao tragikomediju koja je vrlo važna, kako za tinejdžere, tako i za roditelje tinejdžera, da se informišu o opasnosti interneta.

Selma Ćosić

Napomena

Predstava se izvodi na Podrumskoj sceni.

Trajanje predstave: 70 minuta.

Premijera

Zenica, 18. 6. 2024.

 

 

« Predstave