be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Kreativnost protiv pasivnosti

« Vijesti 22. august 2019.

Bosansko narodno pozorište Zenice, odnosno njegova Dječija, omladinska i lutkarska scena, ove je godine jedan od partnera (zajedno sa svojim partnerskim organizacijama: Centar za kulturu Zavidovići i JU Kulturno – sportski centar Kakanj) projekta CAPTAINS - Creativity against Passivity: Theatre Averts Imposing of Nationalism and Separatism.

Projekat CAPTAINS je razmjena mladih koji su aktivni u omladinskim kreativnim – dramskim, pozorišnim/ kazališnim ili drugim grupama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Ovaj projekat za temu ima prevenciju politički generisanih međunacionalnih animoziteta, nacionalizma i separatizma među mladima na Balkanu, a cilj mu je da se kroz direktan kontakt i inspirativne, radosne stvaralačke aktivnosti podstakne upoznavanje, povjerenje i drugarstvo među vršnjacima iz partnerskih zemalja i naroda, te da se time pokušaju suprotstaviti stvaranju atmosfere ograđivanja, nepovjerenja, straha i netrpeljivosti među stanovnicima regiona, koju šire političari u cilju ostvarivanja sopstvenih interesa. Također, i njihovo osnaživanje za preuzimanje liderskih pozicija u svojim sredinama.

Druženje, igra, stvaralaštvo i dijeljenje umeća, te upoznavanje i širenje prijateljstva sa vršnjacima iz regiona ovih dana su glavne aktivnosti za četrdeset mladih iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (uz Centar za kulturu Zavidovići i JU Kulturno – sportski centar Kakanj) Bazaarta (Beograd), Centra za kulturu Trešnjevka, (Zagreb) Centra za kulturu Čakovec, AkustikUm iz Tuzle i Korifej Teatar iz Kolašina.

Projekat se završava zajedničkom predstavom koja će biti rezultat rada svih učesnika i radionica koje se ovih dana dešavaju u Kruševcu.

Projekat sufinansira Evropska komisija kroz Erazmus +, KA1 mobilnost mladih, program neformalnog obrazovanja za mlade.

 

 

« Vijesti