be en pe

Psić boje neba

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Nađa Vasileva i Darko Kovačovski:
Psić boje neba

Režija: Darko Kovačovski

Autori predstave

Prijevod sa bugarskog: Miroljub Mijatović

 

Režija: DARKO KOVAČOVSKI

Scenografija i kostimografija: NAĐA VASILEVA

Kreacija i izrada lutaka: NAĐA VASILEVA i DARKO KOVAČOVSKI

Izbor muzike: DARKO KOVAČOVSKI

Lektorica: MERIMA HANDANOVIĆ

Producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ

Organizatorica: ERMINA NIŠIĆ

Inspicijentica / Inspicijent: IGDA JARIĆ (ABIDIN ČOLAKOVIĆ, od 30. 9. 2022.)

Podjela uloga (animacija lutaka)

Plavi Pas Petar: Tamara Miličević-Stilić (uz povremene asistencije Igde Jarić i Adne Hasanić)

Kapetan Džek: Adna Hasanić (uz povremene asistencije Igde Jarić)

Mačak Crni Brk: Snežana Vidović (uz povremene asistencije Adne Hasanić, Tamare Miličević-Stilić i Amara Brke)

Mesarka Keti: Adna Hasanić (uz povremene asistencije Igde Jarić)

Inspektor Dugi Nos: Snežana Vidović (uz povremene asistencije Igde Jarić, Tamare Miličević-Stilić i Adne Hasanić)

Promjena u podjeli uloga: Anđela Ilić umjesto Igde Jarić - (povremene asistencije)

o predstavi

PSIĆ BOJE NEBA – SUGESTIVNA SCENSKA METAFORA

Estetska postignuća i uspjeh predstave Prodani smijeh Nađe Vasileve i Darka Kovačovskog u režiji Kovačovskog, iz 2017. godine – s jedne strane – i, za nas, teatarske producente, prihvatljivi uslovi i podesan način njene pripreme – s druge strane – potakli su nas da svoje povjerenje ponovo damo lutkarskom „dvojcu“ iz Bugarske, koji već duže vrijeme širom regiona dostojno reprezentuje znamenitu bugarsku školu lutkarstva. Ta naša odluka još je značajnija zbog činjenice da u tekućoj pozorišnoj sezoni obilježavamo sedamdesetu obljetnicu postojanja Dječije, omladinske i lutkarske scene. Svestrani lutkarski umjetnici, Vasileva i Kovačovski, tim povodom nas „časte“ praizvedbom lutkarske predstave Psić boje neba, u  kojoj potpisuju autorstvo dramskog teksta, režiju, kreacije scenografije, kostimografije i lutaka, izradu lutaka i izbor muzike.

Tekst predstave Psić boje neba baziran je na maksimalno pojednostavljenim narativnim shemama bajki i avanturističke proze, uz minimalno „psihologiziranje“ likova. To je, naravno, uslovljeno ciljnom grupom predstave (djeca predškolskog i nižeg školskog uzrasta) i prirodom lutkarske umjetnosti. Ali, i kao takav, Psić boje neba, kao literarni predložak, imao je zadovoljavajući, sasvim dostatan potencijal da iskusni lutkarski tandem u saradnji sa kvalitetnim animatorima načini uzornu predstavu. U konačnici to se i ostvarilo – djeci, toj neupitno najiskrenijoj i najzahvalnijoj teatarskoj publici, možemo ponuditi predstavu koja u svim svojim elementima ima vrijedna estetska postignuća.

Predstava Psić boje neba bavi se univerzalnom temom borbe dobra i zla. Evo o čemu je riječ: glavni lik, Plavi Pas Petar je, zbog diskriminacije potaknute drugačijom bojom njegove „kože“, pobjegao od kuće, te je, kao brodolomnik, dospio na brod Kapetana Džeka. Džek sa oduševljenjem prihvata nezvanog gosta, ali jedan stariji mornar, Mačak Crni Brk, počinje bivati nerazumno ljubomoran. Mačak smišlja plan kako da napakosti Petru, a sve vrijeme se pretvara da mu je prijatelj i zaštitnik. Tako mu podmeće krađu, koju je sam počinio. Iako je još uvijek mlad, nejak i neiskusan, Petar uspijeva, uz pomoć Kapetana i dvoje pomagača iz luke, Inspektora Dugog Nosa i Mesarke Keti, osujetiti zle namjere lažnog prijatelja i licemjera, koje počinju potvorom, a završavaju zatočenjem Petra i pokušajem ubistva Kapetana. Tokom te neželjene avanture Petar nadilazi svoje fizičke i mentalne sposobnosti i „izrasta“ u pravog junaka.

Na idejnom planu, Psić boje neba nas, pored ostalog, „poučava“ da zlo pobjeđuje samo kad sami odustanemo od borbe s njim. Ovo je, usput budi rečeno, replika jednog od likova predstave koja detektira njenu edukativno-odgojnu provenijenciju.

Da kažemo na kraju – nipošto zato jer je manje važno od svega prethodno rečenog – i ovo: zadivljujuće je kako su se mlade glumice iz našeg Glumačkog ansambla, Tamara Miličević-Stilić, Adna Hasanić i Igda Jarić, predvođene starijom i iskusnijom kolegicom Snežanom Vidović, „snašle“ u glumačkim zadacima animacije lutaka, iako se radi o njihovim lutkarskim prvijencima. Provodeći u djelo rediteljske zasmisli i indikacije, one su svojom besprijekornom animacijom i „posuđivanjem glasa“ koji je za svaki lik brižljivo odabran, lutkama dale impresivnu „živost“ i, doista – fascinantnu „uvjerljivost“.

Zbog svega ovoga, svjedočimo da je predstava Psić boje neba sugestivna scenska metafora, koja ne postiže samo puki iluzionizam nego ostvaruje zajedništvo izvođača i publike koje je conditio sine qua non teatarske komunikacije.

 

Hasan Džafić

Nagrade

  1. Nagradu za animaciju i glumu – Adna Hasanić - 22. međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu LUT FEST 2021., Istočnom Novo Sarajevo

Napomena

Predstava se izvodi na Maloj sceni „Žarko Mijatović“, a po potrebi na Velikoj sceni

Trajanje predstave: 48 minuta

Predstava je namijenjena publici uzrasta 4+.

Premijera

Zenica, 27. 2. 2021.

 

« Predstave