be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Nagrada za kolektivnu igru za predstavu "Pozdravi nekog"

« Vijesti 29. juni 2015.

Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP-a Zenica u proteklom periodu gostovala je na dva festivala sa predstavom "Pozdravi nekog", koju je prema tekstu Budimira Nešića i Vesne Ognjenovič režirao Miroljub Mijatović.

Dana 11.6. članovi DOL scene su predstavu izveli na 43. Teatarskom festivalu FEDRA Bugojno, za koju su dobili pohvalu za njegovanje omladinske scene i omladinske publike.

Na 10. Internacionalnom festivalu amaterskih pozorišta održanim u Laktašima, koji je okupio ansamble iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore DOL sceni BNP-a dodijeljena je Specijalna nagrada za kolektivnu igru. Ovo je ujedno i peta nagrada za predstavu "Pozdravi nekog" koja je do sada učestvovala na velikom broju domaćih i regionalnih teatarskih festivala.

Predstava je premijernu izvedbu je imala 25. januara 2013. godine, čime je obilježeno i 63 godine rada Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a. Uloge u predstavi tumače stariji polaznici Dramskog studija, koji su tokom dugog i intenzivnog rada na ovoj predstavi, namijenjenoj njihovim vršnjacima, susreli se sa jako osjetljivom, a pri tome aktuelnom tematikom i problematikom mladih, kada je nasilje na neki način postalo i društvena norma i opšteprihvaćena pojava.

Ova predstava je također uvrštena u program Kotorskog festivala pozorišta za djecu u Crnog Gori, koja će biti izvedena 4.7. a dan kasnije na istom festivlau će biti izvedena predstava "Kamenje" nastala u koprodukciji BNP-a Zenica i JU za kulturu i obrazovanje Kakanj.

 

« Vijesti