be en pe

Plavi krug

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Vladimir Đorđević:
Plavi krug

Režija: Miroljub Mijatović

Autori predstave

Režija, adaptacija i scenografija: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Kostimografija, lutke i maske: ZIJADA KURTODŽA-VUČAK
Muzika i songovi: ELVIR ŠKILJO & ABIDIN ČOLAKOVIĆ
Producenti: HAZIM BEGAGIĆ, MIROLJUB MIJATOVIĆ, HARIS DELIĆ
Izvršna producentica: SANDRA IKANOVIĆ
Jezička adaptacija: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

Podjela uloga

Lenka: LAMIJA SALIHOVIĆ / NEJRA SMAJLOVIĆ
Sova: AHMED JAŠAREVIĆ / ISMAR SPAHIĆ / ANA KULIER
Jež I: AJNA KADRIĆ / SARA BAŽDALIĆ
Jež II: SVEN ZRNIĆ / NEJRA IMAMOVIĆ
Jež III: SARA BEGAGIĆ / HARUN MILAK
Lisica: ENA BEČIROVIĆ / LARISA ORUČ
Bubamara: EMINA SULJIĆ / ILMA ODOBAŠIĆ
Noj: DAVUD DURMO / BAKIR HAMZIĆ / FAHRUDINA MUJČIĆ
Medo: ANJA GAVRAN
Zeko: IMRAN ĐIDIĆ

Izvođači songova: MAJA TERZIĆ (vokal), ELVIR ŠKILJO (prateći vokal), ABIDIN ČOLAKOVIĆ (klavijature), ELVIR ŠKILJO (gitara)

Riječ reditelja

POZITIVNA PORUKA PRIJE SVEGA

Zamisao Teatra pozitivnih poruka dijelom se oslanja na komunikativni teatar, koji je u načinu pripremanja i prezentiranja programa neka vrsta šou programa uživo. Ono najvažnije na šta se komunikativni teatar oslanja je prezentiranje i širenje pozitivnih poruka. U našem poimanju teatra komunikacije akcent je na pozitivnim porukama, ali je jednako važan i teatarski izraz, on prestaje biti sredstvo i postaje cilj projekta. Opće poznata je sintagma da svako umjetničko djelo humanizira, čini čovjeka boljim nego što je bio prije susreta sa umjetničkim djelom. Umjetnik stvara svijet lijepog, tj. umjetničko djelo. Kad dramski komad, ili bilo koje drugo umjetničko djelo, prestane da poboljšava čovjeka i kad u njemu izazove negativne misli, kad ga povuče u negativni čin, prestaje biti umjetnost, a njegov tvorac prestaje biti umjetnik.
U procesu odrastanja svi mladi ljudi upadaju u različite konflikte, različite probleme vezane za samospoznaju i prihvatanje svojih nedostataka i mana. Takve konflikte treba dovesti do rješenja bez neželjenih posljedica. Kako to učiniti? Između ostalog i predstavama Teatra pozitivnih poruka. Zamisao jednog dramskog komada Teatra pozitivnih poruka jeste zamisao na čijem je kraju pozitivna poruka. Komad je napisan, priprema se i izvodi zbog pozitivnih poruka koje će učiniti boljim onoga do koga dopru. U trenutku kad je doprla do duše i iz nje počela djelovati na onog u čijoj je duši, ali i onog s kojim on dolazi u kontakt, pozitivna poruka je pokrenula novu etapu u njihovim životima.
Život je putovanje kroz vrijeme i prostor, u kojima su konfliktne situacije često prisutne, neželjene i neovisne od naše volje. Javljaju se ponekad i onda kad ništa ne nagovještava konflikt. Konflikti su brojni i različitog su intenziteta: konflikti sa samim sobom, sa prijateljima i poznanicima, konflikti u porodici, u školi... Mogu biti stvarni i umišljeni. Za rješavanje bilo kojeg i bilo kakvog konflikta potrebna nam je pozitivna energija koja će nadjačati negativnu energiju i u nama i oko nas. Potrebno je da nas ponesu pozitivne pobude na djelovanje, pozitivne misli, da nas pokrene pozitivna energija kojom ćemo zračiti oko sebe. Tako mijenjamo sebe i druge, postajemo bolji i utičemo na to da i drugi postanu bolji. Tako se krug pozitivne energije širi. Pokrenuta pozitivna energija je „blago u duši“, a jedan od njenih pokretača je Teatar pozitivnih poruka. To „blago u duši" nije ništa drugo nego u nama jasno formulirana pozitivna poruka. Posredstvom pozitivnih poruka postaje se jedno: sa samim sobom, sa pojedincima sa kojima se bilo u konfliktu, sa porodicom, sa školom, sa svijetom oko sebe...
Pozitivna poruka, kad postane dovoljno jaka da je drugima prenosimo, pomaže da, na primjer, dijete koje ima problem sa savladavanjem nekih svojih nedostataka, kojeg okolina i školski drugari zbog toga nikako ne prihvataju, postaje osoba koja svoje prividne nedostatke pretvara u svoje vrline. Takvo dijete, okolini i školskim drugarima, postaje omiljeno, postaje osoba kojoj žele i mogu pomoći.
Insistiranje na pozitivnoj poruci i uopće pozitivnoj strani ličnosti ne znači da se zatvaraju oči pred negativnim u čovjeku, naprotiv. Teatar pozitivnih poruka zaustavlja pažnju na negativnim osobinama, analizira ih, traži način da ih savlada. On „otvara oči“ i potiče nas da sebe vidimo iznutra, djeluje tako da postanemo svjesni svojih nedostataka, negativne energije i njenih negativnih učinaka. Teatar pozitivnih poruka, zaustavljajući pažnju na strahu, traži način da ga savlada; zaustavljajući pažnju na mržnji, traži način da je okrene u podnošljivost; zaustavljajući pažnju na laži, traži put ka istini; zaustavljajući pažnju na neskladu sa sobom i drugima, traži put ka jedinstvu.
Teatar pozitivnih poruka je način da se čovjek popravi. Nijedno dijete, ma koliko bilo na stranputici, nije nepopravljivo. Popravljanjem makar jednog djeteta – popravljamo svijet. Teatar pozitivnih poruka je popravljanje svijeta.

Miroljub Mijatović

O predstavi

Plavi krug Vladimira Đorđevića u režiji Miroljuba Mijatovića je edukativna, namjenski rađena predstava, sa elementima žive glumačke igre i lutkarstva. Glavni lik u predstavi je Lenka, osmogodišnja djevojčica koja boluje od šećerne bolesti (diabetesa). Po prirodi senzibilna i maštovita, Lenka, u svojoj sobi, pred spavanje, gleda crtani film, i tada se desi čudo: iz televizora izleti Sova, lik iz crtanog filma. Sova „povede“ Lenku u čudnu šumu, gdje sreću Ježeve, Lisicu, Bubamaru, Noja, Zeku... Stanovnici čudne šume usput „podučavaju“ djevojčicu o njenoj bolesti, nasavjetuju šta smije a šta ne smije da jede, te kako da se se ponaša da bi živjela kao i ostala – zdrava djeca.

Iako prvenstveno ima edukativnu funkciju, predstava Plavi krug je impresivno, vizuelno upečatljivo, razigrano i raspjevano pozorišno ostvarenje, u kome će mlada teatarska publika imati i pun estetski užitak.

Koproducenti

FEDERALNO MINISTARSTVO ZDRAVSTVA
&
UDRUŽENJE GRAĐANA ZA BORBU PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI "ZENICA" IZ ZENICE

u saradnji sa
Zavodom za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona, Javnom ustanovom „Dom zdravlja“ Zenica,  Dijabetološkim udruženjem / udrugom Federacije Bosne i Hercegovine i Savezom udruženja / udruga dijabetičara u FBiH

Premijera

14.11.2013. godine, Zenica

Napomena

Predstava se izvodi na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.
Predstava je namijenjena djeci uzrasta 6+.
Trajanje predstave: 45 minuta

 

« Arhiva