be en pe

Mali princ

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Povodom obilježavanja 62. godine postojanja Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica


Antoine de Saint-Exupéry:
Mali princ

Režija: Miroljub Mijatović

Autori predstave

Dramatizacija: nepoznat autor*

Adaptacija, režija i izbor muzike**: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Scenografija: MENSUR BEGIČEVIĆ
Izbor kostima i kostimografske intervencije: AJŠA BURO, MIROLJUB MIJATOVIĆ
Koreografija: SEMIR ŠERIĆ
Producent: HAZIM BEGAGIĆ
Izvršni producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Asistentica produkcije: SANDRA IKANOVIĆ
Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC


* Tekst dramatizacije na osnovu kojeg je inscenirana predstava Mali princ Antoinea de Saint-Exuperya u režiji Miroljuba Mijatovića preuzet je iz knjige Joža Skok: Zbornik igrokaza, Školska knjiga, Zagreb, 1980. Priređivač Zbornika u knjizi nije naveo ko je autor dramatizacije Malog princa, znamenite De Saint-Exuperyeve bajke za djecu. Iako je tokom pripreme predstave provedeno teatrološko istraživanje s ciljem da se sazna ime autora spomenute dramatizacije, ono je, ipak, ostalo nepoznato.

Podjela uloga

Mali princ: HARIS HADŽISEJDIĆ
Kralj: KENAN KASUM
Uobraženko: TAHIR KAVAZ
Poslovni čovjek: ISHAK JALIMAM
Fenjerdžija: ENA BEČIROVIĆ
Pijanac: ENA PAŠALIĆ
Umjetnik u gladovanju: KERIM DEMIRI
Vratar: AMINA ĆURIĆ
Trgovac: AJLA VALJEVAC
Pilot: DINO BRLJEVAC
Ruža: ADNA HASANIĆ
Zmija: IGDA JARIĆ
Lisica: TANJA MURATOVIĆ
Dječak: SVEN ZRNIĆ
Djevojčica: AJNA KADRIĆ
Glasovi iz off-a: ANĐELA ILIĆ

Nagrade

  • NAGRADA „SREBRENA PAHULJA“ - Internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima”, 2013.

Riječ reditelja

Poštovani gospodine Saint-Exupery,

javljam Vam se povodom obilježavanja šezdeset drugog rođendana Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i naše želje da na sedamdesetu godišnjicu od prvog štampanja Vaše novele Mali princ istu uprizorimo.

Na DOL sceni trenutno imamo ekipu mladih glumaca koja je desetak godina života posvetila teatarskoj umjetnosti. Većina njih su sada srednjoškolci i uskoro završavaju svoj boravak u okviru ovog produkcijskog segmenta BNP-a. U godinama njihovog odrastanja sa nama mnogo smo radili i razgovarali. Razgovarali smo tako o društvu, politici, perspektivama, željama, ambicijama, potrebama i, naravno, o njima unutar svega toga. Sada smo svi dovoljno sazreli da se pokušamo uhvatiti ukoštac sa predloškom kao što je Mali princ.

Spoznali smo nekoliko stvari. Mi smo svoje planete, svoje živote zarazili raznim baobabima, korovom koje guši naš život. Pretvorili smo se u kraljeve koji u svima drugima vide samo podanike koji postoje da bi nas služili, da bi udovoljavali našim prohtjevima. Da bi smo dobili podanike spremni smo se dati u kupovinu, podmićivanje, prijetnje. Postali smo pijanci i umjetnici u gladovanju koji piju ili ne jedu da zaborave da se stide toga što piju ili samo da postanu neko, pa makar se i ponižavali u svojim željama. Postali smo ovisnici o raznim stvarima koje od nas čine ljušture praznog duha koje, tako prazne, imaju snage samo robovati, ali ne i promijeniti se. Pretvorili smo se u umišljene zvijezde, željni pažnje, slave, laskanja lažnih prijatelja, jer smo nesigurni i nemoćni steći prave prijatelje, plašeći se blizine drugoga koji je bolji od nas. Vidimo u drugima samo svoje neprijatelje koji ugrožavaju našu slavu i otkrivaju našu ispraznost. Nabacili smo šminkerska odijela, skupe kravate, satove da bi smo privukli pažnju na sebe, na nas poslovne ljude koji imaju vremena samo za zbrajanje, za profit, brendiranje i marketing pomoću kojih se ljudima prodaje sve što trebaju i ne trebaju, trujući ih lažnim potrebama, a bježeći od vlastitih, od svoga utamničenog duha, od svoje ljudskosti.  Jednostavno – oslijepili smo, postali gluhi, obamrli. Nesposobni smo za bilo kakva osjećanja. Polako se pretvaramo u mašine. Malo-pomalo postajemo životinje, skupljamo se u krda u kojima, slijepo slušajući, ne postavljamo pitanja. Ako malo pogledamo naše medije, vidjet ćemo da je jedina njihova svrha ne to da potiču pitanja kod recipijenata, nego da daju odgovore, pa makar to bile i laži, samo da u njima zatome želje za saznanjem i istinom. Svojim lažima potisnuli su u nama svako pitanje.

Mi želimo postaviti pitanje: čovječe, zar ne vidiš da ti je život prekrio korov sumnji, straha, patnje, laži, mržnje? Zar ne vidiš da moraš otići od sebe – da bi našao sebe, da bi tvoj život imao smisla? Moraš pronaći ljubav, jer jedino život u ljubavi je život koji ima smisla.

Eto, to su naši razlozi zašto želimo imati Vašeg Malog princa na našem repertoaru.

Gospodine Saint-Exupery, primite mnogo toplih pozdrava i nadamo se da imamo Vašu puno podršku u našem putovanju, jer nam je ona veoma bitna i prijeko potrebna.


Miroljub Mijatović, rukovodilac DOL scene i reditelj predstave Mali princ


P.S. Oprostite na mojoj opširnosti, ali nikako da se naviknem na kratkoću i stil SMS poruka.

napomena

Predstava je namijenjena publici uzrasta 13 i više godina.

Premijera

25.01.2013. godine, Zenica

 

« Arhiva