be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Dodjelom nagrada završen 5. internacionalni festival edukativnog teatra – IFET 2019.

« Vijesti 09. decembar 2019.

5. internacionalni festival edukativnog teatra – IFET 2019. se održavao od subote, 30. novembra do ponedjeljka, 9. decembra u Zenici, Kaknju i Zavidovićima. U okviru 5. IFET-a je upriličeno 15 programa za 10 festivalskih dana. Od 15 programa ovog festivala, devet je predstava iz Mostara, Tuzle, Zenice, Banje Luke i Sarajeva. Pored predstave upriličene su promocije knjiga kao i dvije smotre i to: 8. smotra dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama BiH i 11. smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona.

Današnjom dodjelom nagrada upriličenom u 13 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je zvanično okončan ovaj Festival za djecu i mlade. Sve predstave je ocjenjivao petočlani žiri publike u sastavu: predsjednica Adna Jašarević i članice i članovi: Ajna Kadrić, Ana Marija Jurić, Harun Milak i Mak Nizamić.

Prema odluci Žirija publike Nagrada „Daska koja život znači“ za najbolju glumicu 5. IFET-a dodijeljena je Ermini Nišić za ulogu Beti  u predstavi „Talas hladnog vremena“ u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a Nagrada „Daska koja život znači“ za najboljeg glumca 5. IFET-a dodijeljena je Milanu Bogdanoviću za ulogu u predstavi „Šta je zapravo uradio Tom?“ u produkciji DIS Pozorišta mladih Banja Luka. Prema odluci Žirija publike Nagrada „Daska koja život znači“ za najbolju predstavu 5. IFET-a dodijeljena je predstavi „Bajka o izgubljenom vremenu“ u produkciji Pozorišta lutaka Mostar.

Učesnike 11. smotre dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona je ocjenjivao tročlani Stručni žiri u sastavu: predsjednica Anđela Ilić, diplomirana glumica, članica Ermina Nišić, diplomirana kulturologinja i član Miroljub Mijatović, diplomirani glumac.

Stručni žiri je dvije predstave proglasio najboljim na 11. smotri i to predstave: „Pozdravi nekog“ Kulturno-sportskog centra Kakanj i predstavu „Jazavac pred sudom“ Osnovne škole „Edhem Mulabdić“ Zenica.

U kategoriji vrtića – obdaništa Nagradu za likovnost Stručni žiri je dodijelio Privatnoj predškolskoj ustanovi „Hud – Hud“ Zenica za predstavu „Bosanski kutak“, a Nagradu za kolektivnu igru Privatnoj predškolskoj ustanovi „Abakus“ Zenica za predstavu „Djed i repa“. Pohvala za istraživanje savremenih tema je dodijeljena Privatnoj predškolskoj ustanovi „Hud – Hud“ Zenica, a Pohvala za najkompletniju predstavu Festivala u vizuelnom smislu je dodijeljena Privatnoj predškolskoj ustanovi „Abakus“ Zenica.

U kategoriji škola i institucija Nagrada za najbolji recital je pripala Osnovnoj školi „Mak Dizdar“ za recital „Bosno, modra rijeko“, a Nagrada za dosljedno provođenje dramsko-pedagoške ideje i njegovanje lutkarskog izraza dodijeljena je Javnoj ustanovi „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Dobrinja za predstavu „Pjetlić, Metlica i Car“. Nagrada za dramatiziranje drugih književnih vrsta i njihovo uprizorenje pripala je Osnovnoj školi „Edhem Mulabdić“ za inscenaciju stihova u dramski tekst „Prva ljubav“, a Nagrada za izbor muzike je pripala je Osnovnoj školi „Vareš“ iz Vareša za muziku u predstavi „Snjeguljica i sedam patuljaka“. Nagrada za scenografiju je dodijeljena ravnopravno Javnoj ustanovi „Mehmedalija Mak Dizdar“ Dobrinje iz Visokog za scenografiju predstave „Pjetlić, Metlica i Car“ i Medicinskoj školi Zenica za scenografiju predstave „Na margini“, a Nagrada za kostim dodijeljena je Osnovnoj školi „Miroslav Krleža“ Zenica za kostime – maske u predstavi „Ko se hvali, sam se kvari“. Nagrada za originalni dramski tekst je dodijeljena ravnopravno članovima školske drame za tekst „Eho u virtuelnom svijetu“ u izvedbi Osnovne škole „Enver Čolaković“ Zenica i Melisi Hodžić za tekst „Na margini“ u izvedbi  „Medicinske škole“ Zenica. Nagrada za dramatizaciju je dodijeljena Fatimi Sažić za dramatizaciju predloška „Prokleta avlija“ iz Tehničke škole Zenica, a Nagrada za kolektivnu igru je pripala predstavi „Ko se hvali, sam se kvari“ Osnovne škole „Miroslav Krleža“ Zenica.

 

 

Stručni žiri je dodijelio i glumačke nagrade 11. smotre dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona. Nagrada za najbolju epizodnu ulogu je dodijeljena ravnopravno Ajdinu Imamoviću za ulogu Oca u predstavi „Na margini“ u izvedbi „Medicinske škole“ Zenica i Nađi Imamagić za ulogu Naratora 2 u predstavi „Snjeguljica i sedam patuljaka“ u izvedbi Osnovne škole „Vareš“ iz Vareša. Nagrada za najboljeg glumca je dodijeljena Ishaku Varupi  za ulogu Davida Štrbca u predstavi „Jazavac pred sudom“ u izvedbi Osnovne škole „Edhem Mulabdić“ Zenica, a Nagrada za najbolju glumicu je pripala Aidi Vehabović za ulogu Kristine u predstavi „Pozdravi nekog“ u izvedbi  Kulturno-sportskog centra Kakanj.

 

« Vijesti