be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

U nedjelju festivalska premijera "Ježeve kućice" u Zenici

« Vijesti 05. decembar 2019.

Centralni događaj i festivalska premijera 5. internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2019. je „Ježeva kućica“ autora Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići. Zeničke premijerne izvedbe ove predstave za djecu će biti odigrane u nedjelju, 8. decembra u 11 i u 12 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“. Povodom nastupajuće premijere, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: reditelj predstave i rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, direktor Kulturno-sportskog centra Kakanj Mirza Mušija, direktor Centra za kulturu Zavidovići Sanel Jalmanović, glumice i glumci iz ansambla predstave: Anđela Ilić, Ermina Nišić, Adem Smailhodžić i Mirza Bajramović.

Reditelj predstave i rukovodilac DOL scene zeničkog BNP-a Miroljub Mijatović je istakao važnost same ideje da se ova predstava postavi na scenu jer potvrđuje jednu od osnovnih težnji ove Kuće da se promovišu bosanskohercegovački autori i autorice, a ovoga puta je to jedan od najznačajnijih bh. pisaca za djecu Branko Ćopić. Također, prema riječima reditelja Mijatovića, važno je stvarati navike najmlađih da postanu pozorišna publika, a idealna je prilika učiniti to postavljanjem djela koje djeca dobiju u formi prve lektire u svom cjelokupnom obrazovanju. Svakako, za Bosansko narodno pozorište Zenica je važna i činjenica da je ovo premijerna izvedba u 70. sezoni, a upravo se ove godine navršava 70 godina od publikovanja Ćopićeve „Ježeve kućice“. Ono što će zasigurno očarati najmlađe, ali i one starije posjetitelje jeste i činjenice da se radi o mjuziklu za djecu, te da je ovo lektirsko izdanje na scenu postavljeno u drugačijoj pozorišnoj formi.

Direktor Centra za kulturu Zavidovići Sanel Jalmanović se zahvalio na plodonosnoj saradnji sa zeničkim BNP-om i kakanjskim Kulturno-sportskim centrom istaknuvši da je ogromna radost postaviti upravo „Ježevu kućicu“ na pozorišne scene udruženim snagama tri grada. Također, Jalmanović je pozvao publiku i na premijernu izvedbu ove predstave u Zavidovićima koja će biti upriličena 19. decembra u Centru za kulturu.

Direktor Kulturno-sportskog centra Kakanj Mirza Mušija je čestitao Bosanskom narodnom pozorištu Zenica jubilarnu 70. sezonu i istakao kako je ovo peti projekat koji KSC Kakanj realizuje sa zeničkim BNP-om, naglasivnši kako je saradnja sve tri ustanove već postala sasvim prirodna i ustaljena, te se nada kako će i ova predstava biti izuzetno uspješna kao i da će imati dug pozorišni život na radost i djece i odraslih. Direktor Mušija je pozvao na premijeru u Kaknju koja će biti upriličena 28. decembra u Kulturno-sportskom centru.

Glavnu ulogu Ježa tumači glumica Anđela Ilić koja je istakla zadovoljstvo zbog prilike da radi na predstavi koja je interkulturalna i progovara o različitostima, te o jednom skromnom Ježu koji nas podučava koliko bismo trebali znati cijeniti svoje i čuvati vlastiti dom, jer upravo čuvanjem mu dajemo vrijednost koja je vidjeljiva i okolini. Kako to Jež čini na primjeru kuće/doma, to je primjenjivo i na većini ostalih stvari i segmenata života.

U predstavi pored Anđele Ilić igraju: Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muzik i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

Programi koji se održavaju u okviru 5. internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2019. realizuju se kao dio programskih aktivnosti 2. zimskog festivala „Zenica Adventure“ u partnerskoj suorganizaciji JP RTV Zenica i JU BNP Zenica.

 

« Vijesti