be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Premijera "Talasa hladnog vremena" u zeničkom BNP-u

« Vijesti 09. april 2019.

Povodom šeste premijerne izvedbe u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je upriličena konferencija za medije na kojoj je najavljena premijera predstave „Talas hladnog vremena“ prema tekstu Čarlsa Veja, u režiji Miroljuba Mijatovića i koprodukciji 24. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ Zenica i Dječije, omladinske i lutkarske scene (DOL scena) Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Premijerna izvedba novog pozorišnog projekta za djecu će biti upriličena u srijedu, 10. aprila u 18 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u okviru teatarskog dijela programa „Zeničkog proljeća“ 2019.

Na konferenciji za medije su ovom prilikom govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, reditelj predstave Miroljub Mijatović i glumice i glumac iz ansambla predstave Ermina Nišić, Anđela Ilić, Adna Hasanić i Adem Smailhodžić.

Direktor Begagić je istakao da se radi o 732. premijeri Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, odnosno o šestoj premijernoj izvedbi u 69. umjetničkoj sezoni, trećem premijernom naslovu u okviru DOL scene. Begagić je istakao ova da predstava na scenu donosi jednu novu, zanimljivu i uvijek aktuelnu temu, dominantno namijenjenu uzrastu dječije publike iznad sedam godina, engleskog autora koji godinama uspješno piše upravo za publiku mlađe populacije sa ciljem da im približi probleme današnjice i na edukativan način ih kroz dramsku formu približi učeničkoj populaciji. Ujedno, Begagić je naglasio da se radi o posljednjoj premijernoj izvedbi u okviru tekuće 69. umjetničke sezone BNP Zenica.

Reditelj predstave Miroljub Mijatović se zahvalio autorskoj ekipi predstave, kao i glumicama i glumcu iz ansambla predstave istaknuvši da se radi o njegovom 30. rediteljskom angažmanu na DOL sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema njegovim riječima, „Talas hladnog vremena“ je dramski tekst o tišini koja je zavladala u selima. Na njegovim osnovama je građena ova predstava, predstava koja govori o kulturi, o potrebi za kretivnim u nama, predstava koja nam sugeriše brojne načine na koje možemo izraziti svoja osjećanja, predstava o našim precima, korijenima i životu na selu. U predstavi djevojčica Holi i njen „imaginarni prijatelj“ Tomos Trikmen kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje.

Glumice i glumac iz ansambla predstave „Talas hladnog vremena“ su se zahvalili na izuzetno lijepoj saradnji i kreativnom procesu, te su pozvali publiku da dođe na premijeru ili na neku od repriznih izvedbi predstave koje će biti organizirane do kraja tekuće sezone.

Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuju Mensur i Ena Begičević, a adaptaciju, režiju i izbor muzike Miroljub Mijatović.

 

« Vijesti