be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Proslava 68. rođendana Dječije scene uz premijeru predstave za bebe

« Vijesti 24. januar 2019.

U povodu obilježavanja 68. rođendana Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u petak, 25. januara će biti upriličena premijerna izvedba predstave „Prije nego dijete zaspi“ reditelja Miroljuba Mijatovića.

Tim povodom je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica upriličena konferecija za medije na kojoj su govorili direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene i reditelj predstave Miroljub Mijatović, te glumice iz ansambla predstave Ermina Nišić, Anđela Ilić i Adna Hasanić.

Prema riječima direktora Begagića, Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je osnovana već 11 mjeseci nakon otvaranja ove pozorišne kuće i već 68 godina čini važan segment zeničkog BNP-a, gdje su se odgajale generacije glumaca, ali i pozorišne publike. Time je važno, kako je naglasio Begagić, što je ovo druga predstava za bebe i što je Bosansko narodno pozorište mjesto susreta svih generacija pozorišne publike.

Rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene i reditelj predstave „Prije nego dijete zaspi“ Miroljub Mijatović je istakao da je ovo 193. premijerna izvedba DOL scene kojom će sutra biti proslavljen 68. rođenan. Prema riječima Mijatovića ova predstava je idealna za prvi dolazak u pozorište. Kako bi najmlađa publika mogla pratiti, predstava je napravljena u gotovo neverbalnoj formi, a ima za cilj oživljavanje i podsticanje mašte kod djece i zbog činjenice da su djeca u blizini glumaca i dijelom učestvuju u kreiranju predstave. Mijatović je najavio trodnevno slavljenje rođendana DOL scene sutrašnjom premijernom izvedbom, zatim izvedbom predstave „Bajka u bajci“ reditelja Željka Miloševića u subotu, 26. januara, te dan kasnije prvom repriznom izvedbom predstave „Kad dijete zaspi“.

Glumice iz ansambla predstave Ermina Nišić, Anđela Ilić i Adna Hasanić su istakle zadovoljstvo zbog igranja u ovakvoj vrsti predstave, ali i zbog činjenice da učestvuju u prvim dolascima beba u pozorište i da im svojom igrom približavaju ljepotu teatarske umjetnosti.

 

« Vijesti