be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

BNP Zenica učesnik Glumačkog kampa za polaznike dramskih studija

« Vijesti 21. juni 2018.

U saradnji sa Dječijom, omladinskom i lutkarskom scenom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nastavljaju se realizirati projekti dramske i pozorišne edukacije za djecu i mlade. U tom smislu, proteklih sezona su osnovana dramska studija u Zavidovićima i Kaknju. Na ovaj način se ideja dramske edukacije za djecu i mlade iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica proširila i na druga mjesta Zeničko-dobojskog kantona.

Zahvaljujući toj ideji i njenoj uspješnoj realizaciji, Centar za kulturu Zavidovići u okviru projekta „Škola glume“ po prvi put u Ze-do kantonu, organizuje Glumački kamp, koji će biti održan u četvrtak i petak, 21. i 22. juna na izletištu Kamenica kod Zavidovića. Kamp će biti realiziran kroz cjelodnevne radionice iz oblasti umjetnosti glume, čiji će voditelj biti mr. sc. Miroljub Mijatović, glumac i dramski pedagog, te iz oblasti scenskog govora, koje će voditi mr. Mirza Bajramović, glumac. Ovim projektom će se na jednom mjestu naći polaznici Škole glume iz Zavidovića, Kaknja i Dramskog studija iz Zenice.

Radionicu „Glumačko tijelo i organska osnova“ će u okviru  Glumačkog kampa voditi Miroljub Mijatović, koji je ovim povodom izjavio: „Budući da organsku osnovu glume, kao dramske igre, čini tijelo, sa svim onim što se za njega vezuje, kako spolja, tako i iznutra, smatram da je ovo bitna oblast za istraživanje unutar ove radionice. Inspirativno djeluje već i sama pretpostavka da je glumačko stvaralaštvo produkt našeg tijela, a ako još pomislimo da bi moglo biti i proizvod ličnosti, eto mogućnosti da odgovaramo za ono što činimo i eto slobode.“

Zajedno sa svojim partnerima, centrima za kulturu sa područja Ze-do kantona, Zeničko pozorište priprema nekoliko novih i zanimljivih umjetničkih i edukativnih projekata čija se realizacija očekuje u narednoj umjetničkoj sezoni i koja će podrazumijevati i znatno aktivnije učešće institucija i ustanova školskog i predškolskog odgoja.

 

« Vijesti