be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Cjelosedmično obilježavanje 67. rođendana Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog BNP-a

« Vijesti 24. januar 2018.

U znaku obilježavanja 67. rođendana Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bit će upriličen cjelosedmični program u okviru kojeg će biti izvedeno nekoliko predstava za djecu. Bosansko narodno pozorište Zenica je poznato po segmentu Dječije, omladinske i lutkarske scene (DOL scena) koja u dugoj tradiciji BNP-a djeluje čak 67 godina. U okviru DOL scene tokom sezone prosječno budu producirane tri predstave za djecu i mlade, realiziraju se edukativne radionice, smotre dramskog stvaralaštva, te dramski studio.

U četvrtak, 25. januara 2018. godine u 18 sati će biti upriličena rođendanska premijerna obnova predstave „Crvenkapica na zrnu graška“, prema tekstu Jiri Streda i u režiji Miroljuba Mijatovića. U ovoj predstavi uloge tumače Anđela Ilić i Zlatan Školjić. Bajko i Bajka, veseli likovi koji najviše uživaju da pričaju, pjevaju i plešu, odlučili su djeci ispričati dvije poznate bajke „Crvenkapicu” i „Princezu na zrnu graška” koristeći se lutkama i maskama. Glumci u predstavi dijelom govore i na engleskom jeziku, u slučaju da u publici ima i onih koji ne razumiju naš jezik, ali i za svu djecu koja žele učiti engleski jezik. Kroz igru, glumu, pjevanje, ples i interakciju s publikom, predstava pored zabavnog tako dobija i edukativnu dimenziju, a ovo je prva predstava za djecu u BiH rađena dvojezično.

U petak, 26. januara sa početkom u 18 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ će biti izvedena predstava za bebe „Žuti maslačak“, prva predstava za bebe u BiH koja je namijenjena publici uzrasta od šest mjeseci do tri godine.

U subotu, 27. januara u 11 sati će biti odigrana predstava „Put do čarolije“ u režiji Miroljuba Mijatovića, a dan kasnije, u nedjelju u 11 sati predstava „Prodani smijeh“ u režiji Darka Kovačovskog.

 

« Vijesti