be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Premijerna izvedba predstave za bebe "Žuti maslačak"

« Vijesti 29. oktobar 2015.

U sezoni u kojoj Dječija, omladinska i lutkarska scene BNP-a slavi 65. godina postojanja produkcije za djecu u okviru BNP-a, pokrenut je u BNP-u segment – Pozorište za najmlađe. Pozorište za najmlađe (TEY – Theatre for Early Years) označava pozorišne produkcije za publiku predškolskog uzrasta (mlađe od pet ili šest godina). Prva predstava u ovoj sezoni BNP-a  koja se radi pod ovim konceptom je "Žuti maslačak" za koju koncept i režiju potpisuje Miroljub Mijatović. Predstava je namijenjena najmlađoj populaciji uzrast od 6 do 36 mjeseci i prvi je projekat ove vrste koji se radi u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i među prvim je predstavama za bebe koje su producirane u BiH.

Uloge u predstavi tumače Anđela Ilić i Sabina Kulenović i kako kažu njima je  bio veliki izazov raditi predstavu za najmlađu publiku, gdje osim što su i glumice, na neki način imaju i ulogu vaspitačica iz vrtića.  Na likovnom rješenju predstave, scenografiji, kostimima i izradi lutaka radila je Ena Begičević, koja je već bila angažovana na nekoliko projekata DOL scene BNP-a.

                Prema riječima reditelja predstave i rukovodioca DOL scene BNP-a pozorište za najmlađe se smatra podkategorijom pozorišta za mladu publiku (TYA), a definiše se kao "profesionalni teatar pod vođstvom odraslih koji za publiku beba od jedne do tri godine starosti priprema scenske izvedbe, a na koju bebe dolaze u pratnji roditelja ili odraslih pratilaca. Bebe obično sjede u njegovateljevu krilu ili u kolicima, i gledaju predstavu - obično između 20 do 45 minuta, dizajniranu posebno za njih“. Osim toga, predstave za najmlađe, imaju u sebi mnogo interaktivnih elemenata i pozivaju djecu da utiču na strukturu i pojedinačne elemente u strukturi, zadržavajući jako malo verbalnih dijelova, a u centar stavljaju zvukove koje glumci proizvode na licu mjesta.

                "Predstavom "Žuti maslačak"  nastojimo animirati roditelje da prvi put, djecu od godinu i više, dovedu u teatar. Primjetivši da je na predstavama za djecu mnogo više majki sa djecom, ovaj put smo osmislili akciju OČEVI I DJECA PRVI PUT U TEATAR i nudimo popust od 30 % na ulaznicu za porodični dolazak: majka, otac i dijete. Prilikom kupovine ovih ulaznica ulazak u salu je dopušten prvenstveno očevima i djeci. Naravno da je prirodno da i majka bude u blizini djeteta, pogotovo na ovom starosnom uzrastu. Zato smo za majke, nekoliko metara od prostora u kojem se igra predstava, uredili mini bar sa televizorom na kojem majke mogu u livestream-u pratiti očeve i djecu tokom izvedbe predstave, i uz toplu kafu ili čaj pročavrljati sa drugim majkama i malo se odmoriti", istakao je Hazim Begagić, direktor pozorišta.

Premijerna izvedba predstave je u nedjelju, 1. novembra na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ sa terminima u 11:00 i 12:00 sati.

 

« Vijesti