be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

DOL scena na domaćim i regionalnim festivalima

« Vijesti 09. juni 2015.

Nakon realizacije Smotre predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva i uspješnih gostovanja u Olovu  i Kladnju sa predstavom "Reciklaža nije gnjavaža", članovi Dječije, omladinski i lutkarske scene BNP-a učestovala je na Festivalu scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto 2015. sa predstavom "Kamenje".  

Predstavu "Kamenje" je prema tekstu Tom Lycos i Stefo Nantsou režirao Miroljub Mijatović, dok uloge u predstavi tumače Zlatan Školjić i Mirza Bajramović. Predstava Kamenje, nastala u saradnji sa JU za kulturu i obrazovanje Kakanj i Zadovodm za javno zdravstvo Ze-do kantona,  tretira maloljetničko i vršnjačko nasilje, prospituje uzroke i posljedice takvog ponašanja kod mladih, koje najčešće proizilazi upravo od nerazumijevanja od strane okoline, nedovoljnog i najčešće nekvalitetnog razgovora sa djecom, koja su svakodnevno izložena fizičkom i verbalnom, a sve ćešće sajber nasilju u kome se superiornost u odnosu prema njima upravo dokazuje kroz primjenu sile.

Predstava je izvedena u Kulturnom centru Bihać u utorak, 9.6. sa početkom u 11:00 sati. Važno je napomenuti da je BNP Zenica jedini teatar u BiH koji je do sada gostovao svake godine učestvovao na ovom Festivalu.

Višestruko nagrađivana predstava nastala u produkciji DOL scene BNP-a "Pozdravi nekog" će učestvovati na dva teatarska festivala - 11. 6. predstava će biti izvedena teatarskom Festivalu FEDRA Bugojno,  a 4.7. na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu. Na istom Festivalu će dan kasnije biti izvedena predstava "Kamenje" nastala u koprodukciji BNP-a Zenica i JU za kulturu i obrazovanje Kakanj.

 

« Vijesti