be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

VII Smotra predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva u BNP-u Zenica

« Vijesti 29. maj 2015.

Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica organizator je VII Smotre predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva, koja je dio ukupnog pratećeg programa Festivala bosanskohercegovačke drame. Smotra okuplja vrtiće, osnovne i srednje škole u zajedničkoj misiji njegovanja i propagiranja dramskog stvaralaštva. Svake godine zenički teatar u jednom danu, postane središte dramskih sekcija i grupa Zeničko-dobojskog kantona. Ove godine to je petak, 29. maj/svibanj.

Oslobođeno egzistencijalnih, svakodnevnih upita, dramsko stvaralaštvo oslanja se na ljubav i radoznalost mladih ljudi, na njihovu žeđ da dokuče, bolje rečeno savladaju svijet koji ih zbunjuje i plaši svojim „pozivom“ u sivilo uličnih retorika i beznadežnoj i opakoj zamki istih. Ljudi posvećeni tome ponekad podsjećaju da su sizifovskog roda, ali barem započinju dan upitnicima pred samim sobom: „Ko sam“  i „zašto sam“ na ovom svijetu?...

Ove godine, učešće su uzeli: Privatna predškolska ustanova „Bambi“ Zenica, JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost“ Kakanj, Osnovna škola „Enver Čolaković“ - Janjići, JU OŠ „Miroslav Krleža, OŠ „Mak Dizdar“, OŠ „Vladimir Nazor“, KŠC „Sveti Pavao“ – Osnovna škola, Privatna ustanova za boravak djece školskog uzrasta „Abakus“, JU Druga gimnazija u Zenici, Prva gimnazija u Zenici, KŠC „Sveti Pavao“ – Opća Gimnazija. 

 

« Vijesti