be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Obilježavanje Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade

« Vijesti 19. mart 2015.

Bosansko narodno pozorište Zenica, kao kulturna, ali i odgojno-obrazovna institucija, i ove godine se priključilo svjetskoj teatarskoj mreži u obilježavanju bitnog teatarskog praznika - Svjetskog dana teatra za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva. Tim povodom na Sceni potkrovlje BNP-a Zenica će u petak, 20.3. biti izvedena jedna od najuspješnijih predstava Omladinske scene "Pozdravi nekog" sa početkom u 19:00 sati. Prije same izvedbe predstave bit će pročitana i ovogodišnja poruka povodom povodom Svjetkog dana teatra za djecu i mlade čije su autorice Malal Jusufai, dobitnica Nobelove nagrade za 2014. godinu i Ivet Hardi, predsjednica ASSITEJ Internacional. Obilježavanjem ovog značajnog teatarskog praznika želi se istaći važnost teatra i teatarske umjetnosti kao jednog od oblika edukacije djece i mladih od najranijeg uzrasta, te podstaći djecu i mlade, ali i roditelje i školske pedagoge da se bave tatarskom umjetnošću kroz različite vidove dramskih i teatarskih formi.

U subotu, 21.3. obilježit će se Svjetski dan lutkarstva izvedbom predstave "Crvenkapica na zrnu graška" koju je režirao Miroljub Mijatović, a u kojoj uloge tumače Zlatan Školjić i Selma Ćosić. Taj dan će također biti obilježen i Svjetski dan osoba s downovim sindromom u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo ZDK i Školom za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica.  Gosti na izvedbi Crvenkapica na zrnu graška će biti članovi Udruženja osoba sa Downovim sindromom i druga djeca iz Zenice. Zajedno će,prije početka, obojiti papirne čarape i okačiti na vješalice, čuti priču o simbolici šarene čarape, te pogledati predstavu, a pri izradi šarenih čarapica će im pomoći Zijada Kurtodža - Vučak, koja je već sarađivala na pozorišnim projektima DOL scene.

Obilježavanjem ovih značajnih datuma, BNP Zenica nastavak je umjetničkog koncepta Teatar pozitivnih poruka uz akcenat na rad sa djecom i mladima  na projektima od velike društvene važnosti.

 

« Vijesti