be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Predstava „Plavi krug“ na gostovanju u Kaknju i Zavidovićima

« Vijesti 23. januar 2015.

Dječija, omladinska lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je u četvrtak i petak gostovala u Centrima za kulturu u Kaknju i Zavidovićima. Povod za gostovanje bila je izvedba predstave "Plavi krug" koju je prema tekstu Vladimira Đorđevića režirao Miroljub Mijatović. Uloge u predstavi tumače polaznici Dramskog studija DOL scene, a nastala je u saradnji sa saradnji sa Federalnim ministrstvom zdravstva, Udruženjem građana za borbu protiv šećerne bolesti "Zenica", Zavodom za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona i Savezom udruženja/ udruga dijabetičara u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovaj interaktivni i edukativni preformans ima za cilj podizanje svijesti o nastanku i prevenciji dijabetesa, a namijenjen je djeci uzrasta od 6 godina. Predstava je svoju premijernu izvedbu imala 14.11.2013. a u sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti.

Nakon velikog broja izvedbi na Velikoj sceni BNP-a i gostovanja u drugim gradovima u BiH, predstavu su u četvrtak, 22. januara imala priliku pogledati djeca u Kaknju, a dan poslije, predstava je izvedena u Domu kulture Zavidovići.

 

« Vijesti