be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

DOLS na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva

« Vijesti 15. septembar 2014.

Članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nakon niza uspješnih izvođenja na matičnoj sceni i gostovanja u sklopu Internacionalnog festivala Srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventa fest, u nedjelju, 14.9. izvest će predstavu "Pozdravi nekog".

U sklopu petodnevnog programa Festivala, članovi Dječije omladinske i lutkarske scene  imat će priliku da sa ostalim učesnicima pohađaju radionice, učestvuju u diskusijama i razgovorima sa predavačima, razmjenjuju rad i iskustvo na projektima, što doprinosi poticaju dramske edukacije, umrežavanju mladih i otvara mogućnost za zajedničke projekte, što i jeste i jedan od ciljeva DOL scene.

Predstava za mlade "Pozdravi nekog" nastala je prema knjizi Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, a svoju premijernu izvedbu je imala 25. januara ove godine, čime je obilježeno i 63 godine rada Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a. Uloge u predstavi tumače stariji polaznici Dramskog studija, koji su tokom dugog i intenzivnog rada na ovoj predstavi, namijenjenoj njihovim vršnjacima, susreli se sa jako osjetljivom, a pri tome aktuelnom tematikom i problematikom mladih, kada je nasilje na neki način postalo i društvena norma i opšteprihvaćena pojava.

Prepuštanje na milost i nemilost ulice, gubitak porodice, krova nad glavom,  identita, maloljetnička delikvencija i (ne)snalaženje u surovoj realnosti u kojoj je devijantno ponašanje norma, samo su neke od tema koje otvara ova predstava.

Predstava će u sklopu Internacionalnog festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva biti izvedena u nedjelju, 14.septembra sa početkom u 17:00 sati na Otvorenoj sceni Obala Akademije scenkih umjetnosti u Sarajevu.

 

« Vijesti