be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Aktivnosti Dječije, omladinske i lutkarske scene

« Vijesti 28. maj 2013.

Rukovodstvo Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, na čelu sa mr. sc. Miroljubom Mijatovićem, pored svojih redovnih programskih i produkcijskih aktivnosti u proteklih nekoliko dana realizovalo je dva značajna projekta. Jedan od njih je peta po redu Smotra predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva Zenica 2013., na kojoj su se tokom proteklog vikenda okupili učenici javnih ustanova i osnovnih škola: JU predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, PU za predškolski odgoj i obrazovanje „Sindibad" Zenica, JU „Mladost" Kakanj, Predškolska ustanova vrtić „Alem" Zenica, PPU „Hud – Hud" Zenica, PU „Mala kreativna škola" Zenica, PU OŠ „Hasan Kajfija Pruščak" – Zenica, KŠC „Sveti Pavao" – osnovna škola – Zenica, JU za kulturu i obrazovanje Kakanj – Škola glume, Prva osnovna škola Zavidovići, Mješovita srednja škola Maglaj, OŠ „Kulin Ban" Tešanjka, Druga gimnazija Zenica, OŠ „Meša Selimović" Zenica, OŠ „Miroslav Krleža" Zenica, OŠ „Musa Ćazim Ćatić" Zenica, OŠ „Mak Dizdar" Zenica, OŠ „Edhem Mulabdić" Zenica, PU OŠ „Hasan Kjafija Pruščak" – Zenica,OŠ „Meša Selimović" Zenica, OŠ „Miroslav Krleža" Zenica, OŠ „Musa Ćazim Ćatić" Zenica, OŠ „Mak Dizdar" Zenica, OŠ „Edhem Mulabdić" Zenica. U BNP-u je tokom Smotre boravilo i svoje predstave i priredbe izvelo 400 mališana.

„Dramsko naslijeđe, kao i ostale tekovine ljudskog razvoja ima neprocjenjiv značaj u obrazovnom sistemu. Školska drama je posebna vrsta teatra koja postoji i egzistira u nekoliko oblika. Škola, kojoj je zadatak da širi vidike mladih ljudi, upravo je mjesto gdje dramsko stvaralaštvo ima i svoje neslućene mogućnosti, ali i zadatke. Oslobođeno egzistencijalnih, svakodnevnih upita, dramsko stvaralaštvo tu se oslanja na ljubav i radoznalost mladih ljudi, na njihovu žeđ da dokuče, bolje rečeno savladaju svijet koji ih zbunjuje i plaši svojim „pozivom" u sivilo uličnih retorika i beznadežnoj i opakoj zamki istih!", rekao je Miroljub Mijatović, rukovodilac DOL scene.

Drugi projekat DOL scene, rađen u saradnji sa Javnom ustanovom za kulturu i obrazovanje Kakanj je predstava za djecu „Pipi Duga Čarapa" koju je režirao Miroljub Mijatović, a u predstavi igraju polaznici Dramskog studija iz Kaknja. Predstava je premijerno izvedena u Kaknju u ponedjeljak, 27.5.

 

« Vijesti