be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Premijera prve zeničke baletne predstave

« Vijesti 29. mart 2013.

Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Ars centar – baletni studio ušli su u završnu fazu priprema prve zeničke baletne predstave pod nazivom „Bal@" koja će svoju premijernu izvedbu doživjeti u nedjelju, 31.03. na Velikoj sceni BNP-a Zenica. Premijera će biti izvedena u okviru programa 18. MKM „Zeničko proljeće 2013". Predstava „Bal@" će zasigurno obilježiti zeničku kulturnu scenu, jer ovo je prvi put u historiji grada da se priprema baletnu predstavu u domaćoj produkciji.

Djeca i omladina do sada nisu imali priliku da pogledaju baletnu predstavu, te su im DOL scena i Ars centar je omogućili da se na ovaj način educiraju i upoznaju balet i njegovu kompleksnost.

Koliko su naši sugrađani zainteresovani za ovaj događaj dovoljno govori činjenica da su karte za premijernu izvedbu rasprodate u roku od 24 sata.

Koreografiju i režiju potpisuje Linda Prugo – Babić, a predstava se radi u saradnji sa Kamernim orkestrom Zenica, čije sudjelovanje će dati posebnu notu zeničkoj premijeri.

„U baletnoj predstavi „Bal@" prikazano je odrastanje jedne djevojčice, njen životni i profesionalni put. Glavna junakinja Ema je djevojčica koja postaje balerina. To je predstava o odrastanju i sazrijevanju, uspjesima i padovima, nedaćama i sretnim trenucima koje donosi život. Živopisne scene dječije svakodnevice (škola, rođendan, veliki odmor, časovi baleta) oplemenjene su fantastičnim likovima i bajkovitim elementima. Po(r)uka predstave je da svako može ostvariti ono što želi, jer predani rad, trud i znanje budu nagrađeni.", rekla je na press konferenciji Elma Šeper-Nadžak, predsjednica Ars centra.

 

« Vijesti