be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Poruka u povodu Svjetskog dana teatra za mladu publiku

« Vijesti 20. mart 2013.

Poruka u povodu Svjetskog dana teatra za mladu publiku, koju je ove godine napisala predsjednica ASSITEJ-a Yvette Hardie:

Šta je vrijednost teatra u životima djece i mladih?

Mnogo je toga napisano o vrijednosti umjetnosti, i važna djela su učinjena diljem svijeta u istraživanju snage učinka umjetnosti na djecu kroz studije u neuroznanosti, neuro - obrazovanja, razvojne psihologije i srodnih područja. Ali, koliko god pokušali izmjeriti uticaj onoga što mi radimo, nailazimo na razinu na kojoj utjecaj umjetnosti na svoju publiku ostaje tajanstven i nemjerljiv. To je duboka i jedinstvena tačka susreta teatarskog komada sa publikom u određenom vremenu i prostoru koji čini teatar tako nepredvidljivim i uzbudljivim.

Nedavno sam se sjetila riječi: "Možete izbrojati sjemenke u jabuci, ali ne možete izbrojati jabuke u sjemenci." Uticaj teatarskog iskustva na djecu i mlade možda je nemoguće tačno izmjeriti, ali vjerujem da je snažan u sadržaju sjemenki za bezbrojne jabuke.

Pieter - Dirk Uys, proslavljeni glumac i pisac u Južnoj Africi, koji radi sa siromašnom djecom u malom selu Darling, pripovijeda priču o vremenu kada je grupu djece odveo na izlet u grad. On je vozio autobus uz dugačko brdo pored sela kada je primijetio da dječak na prednjem sjedalu pokraj njega postaje sve više napet. Kada su stigli do vrha brda i kada je maleni dječak mogao vidjeti cestu koja se proteže ispred njega i more u daljini, uzviknuo je u čudu i olakšanju: "Ima više!". Vjerujem da mi koji bi radimo teatar za djecu i mlade, radimo to iz upravo ovog razloga - da se u svakom djetetu probudi razumijevanje da, stvarno, ima "više". I više. I više.

Dakle, kada pravimo teatar za djecu i mlade mi u isto vrijeme sijemo nemjerljivu snagu i pružamo neposrednost otkrivanja da ima "više" - više radosti, smijeha, znatiželje, iznenadne realizacije, pomaka u percepciji, suza empatije, osjećaja čuđenja i duboke apsorpcije. Više od onoga što znači biti živ.

Pridružite nam se u proslavi Svjetskog dana teatra za djecu i za mlade 2013. kroz kampanju "Odvedi dijete danas u teatar". Ko može izbrojati jabuke u sjemenci koju ćete posaditi?

Predsjednica Yvette Hardie

 

« Vijesti