be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Druga premijera u novoj sezoni BNP-a - "Put do čarolije"

« Vijesti 12. septembar 2012.

Bosansko narodno pozorište Zenica nakon premijerne izvedbe predstave „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ svojoj publici je pripremila još jedna pozorišni spektakl. Ovog puta riječ je o dječijoj predstavi „Put do čarolije“ koja će svoju premijeru doživjeti na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u četvrtak, 13.9. sa početkom u 19:00 sati. Režiju predstave potpisuje Miroljub Mijatović, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene, a predstava je rađena po tekstu Vladimira Đorđevića. Najmlađu publiku će na putu ka čaroliji voditi glumci BNP-a Zenica Anđela Ilić i Miroljub Mijatović, a na sceni će tokom tog putovanja Lana Zablocki-Džehverović i Abidin Čolaković uživo izvoditi pjesme za djecu, čiji je teskt direktno vezan za pustolovine likova predstave. Autori muzike i tekstova pjesama su Abidin čolaković i Elvir Škiljo, kostime za likove Sove i Papagaja kreirala je Zijada Kurtodžija-Vučak, a scenografiju potpisuje Mensur Begičević. Predstava je namijenjena djeci preko 4 godine starosti. Prva repriza predstave zakazana je za nedjelju, 16.9. i počinje u 11:00 sati.

...

Kabare klub Bosanskog narodnog pozorišta bio je mjesto susreta budućih glumačkih snaga ovog pozorišta - polaznicima i starijim članovima Dramskog studija BNP-a i njihovim roditeljima. Povodom početka nove teatarske i školske godine, prisutnima su se obratili direktor pozorišta Hazim Begagić, voditelj Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović i Nedžad Fejzić, teatrolog BNP-a, koji su prisutnima zaželjeli dobrodošlicu i upoznali ih sa načinom i dinamikom rada tokom jednogodišnjeg ciklusa edukacije u dramskom studiju. Ovo je ujedno bila prilika za nove polaznike da se upoznaju sa menadžementom pozorišta i  starijim polaznicima  škole glume, da razmijene mišljena i jedni drugima prenesu do sada stečeno iskustvo.

Dramski studio kreće sa radom od sredine septembra, a voditelji škole su članovi glumačkog ansambla BNP-a. Dinamika rada će se utvrđivati u skladu sa školskim obavezama polaznika studija i radnim obavezama voditelja DOLS-a.

 

« Vijesti