Nagrada za lutkarsku animaciju u predstavi "Prodani smijeh" na 19. Lut Festu

« Vijesti 21. maj 2018.

19. međunаrodni festivаl profesionаlnih lutkаrskih pozorištа zа djecu „Lut fest“ Istočno Sаrаjevo ove godine je trajao od 13. do 18. maja, a na ovom međunarodnom festivalu ukupno je izvedeno 11 predstava iz Bugarske, Irana, Španije, Estonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predstava „Prodani smijeh“ u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, autora Nađe Vasileve i Darka Kovačovskog izvedena je u srijedu, 16. maja u u okviru Takmičarskog programa 19. ,,Lut Fest-a“.

Danas, posljednjeg dana Festivala dodijeljene su nagrade za najbolja ostvarenja. Mladi glumac BNP-a Zenica, Zlatan Školjić dobio je Nagradu Stručnog žirija za lutkarsku animaciju u predstavi „Prodani smijeh“. Inače, međunarodni stručni žiri 19. „Lut Fest-a“ je radio u sastavu: Bonjo Lungov, profesor na Nacionalnoj akademiji za pozorište i film iz Sofije, Živomir Joković, reditelj iz Beograda i Mladen Janković, direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Ovo je prva nagrada za animaciju za lutkarske predstave BNP Zenica nakon 1990. godine kada su Tarik Filipović i Sandra Popović dobili nagradu za animacije u predstavi „Reklamna princeza“, u kojoj su igrali kao polaznici Dramskog studija Narodnog pozorišta Zenica. U 68. godina dugoj historiji Zeničkog pozorišta, ovo je prvi put da profesionalni glumac dobije nagradu za lutkarsku animaciju.

„Prodani smijeh“ je predstava o dječaku Timu koji pada u iskušenje da proda svoj osmijeh za jednu bombonu. U susretu sa starim gradskim satom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten. Rađa se želja za povratkom prodanog osmijeha, ali se susreće sa još jednim iskušenjem, vješticom Ognjenoga. Ona skuplja dječije osmijehe kako bi ih iskoristila za svoje egoistočne ciljeve - dječiji osmjesi su njen eliksir mladosti. U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla BNP-a, Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Kurevija, Siniša Vidović i Zlatan Školjić.

 

« Vijesti
Vrh stranice