"Pozdravi nekog" u Laktašima i Kotoru

« Vijesti 12. juni 2015.

Ljetni period je vrijeme kada se u pozorišnom životu dešavaju svečanosti koje se manifestuju u vidu festivala. Njihove programe ove godine popunjavaju i produkcije Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Sinoć, tj. 11. juna u Bugojnu je u okviru Festivala FEDRA izvedena predstava POZDRAVI NEKOG, rađena po predlošku Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, a u režiji Miroljuba Mijatovića. Predstava je i do sada višestruko nagrađivana i njene izvedbe se približavaju brojci od 40 repriza. Kao i do sada, predstava je oduševila mnogobrojnu publiku koja je prisustvovala izvedbi na Maloj sceni KSC u Bugojnu i izazvala neskrivene emocije, za koje su zaslužni bili mladi glumci - amateri, polaznici Dramskog studija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Ishak Jalimam, Haris Hadžisejdić, Harun Skender, Igda Jarić, Lamija Prguda, Tamara Miličević – Stilić, Ena Pašalić, Lamija Salihović, Ajša Đuherić i profesionalna glumica Selma Čosić. Uspjeh ove predstave počiva na istinitim ispovijedima desetak mladih ljudi koje su autori skupili u svom istraživačkom radu u domovima za nezbrinutu djecu u Srbiji sedamdesetih godina, a danas sklopljenim fragmentarnom dramaturgijom u cjelinu koja potpuno istinito i bez ikakvih dodatnih teatarskih sredstava, osim glumačke igre, dopire do publike i na taj način izaziva najiskrenije emocije. To je i polučilo dosadašnje nagrade i to:

  1. NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI U KATEGORIJI POZORIŠTA - XII Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, Konjic, 2014.
  2. NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU - Miroljub Mijatović - XII Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, Konjic, 2014.
  3. NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU - Igda Jarić - XII Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, Konjic, 2014.
  4. NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU - Internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva "Juventa Fest", Sarajevo, 2014.

Predstava će do kraja sezone biti izvedena i na X Internacionalnom festivalnu amaterskog pozorišta u Laktašima, i na Kotorskom festivalnu pozorišta za djecu u Crnoj Gori.

 

« Vijesti
Vrh stranice