Premijera predstave "Pingvin"

« Vijesti 21. januar 2015.

Prva premijerna izvedba  u 2015. godini i peta u jubilarnoj, 65. sezoni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bit će realizovana u sklopu Dječije omladinske i lutkarske scene u nedjelju, 25. januara. Riječ je o predstavi "Pingvin" koju je prema tekstu Lane Šarić, režirao Miroljub Mijatović.

"Pingivin" je  priča o usamljenom dječaku-pingvinu koji živi na vrhu ledenog brijega, u hladnom dvorcu i druži se sa nekoliko svojih Ja, što znači da je jedini stanovnik dvorca. Tu je i njegov nacrtani psić, te veliki portret djeda.

Glumačku ekipu predstave čine Zlatan Školjić, Selma Čosić, Lana Zablocki, te polaznici Dramskog studija, Tahir Kavaz i  Ajša Đuherić. Za likovno oblikovanje predstave zadužena je bila Ena Begićević, a scenski pokret Emina Stojšić.

Kako je istakao reditelj predstave, razlog za realizaciju ovakve jedne predstave leži upravo u činjenici da djecu trebamo učiti da prihvataju različitosti i ne stvaraju predrasude prema drugome i drugačijem.

"Kako ničije srce ne voli samoću, tako i srce našeg pingvina traži društvo, pa šalje poruku u boci niz rijeku lednu, kako bi je neko našao i došao mu u goste.

Ostatak priče valja doživjeti u pozorištu i naučiti djecu da su različitosti bogatstvo, da djeca koja imaju teškoća vrijede kao i sva druga, da tjelesni nedostatak, sljepoća, gluhoća ili neka druga teškoća nisu razlog da im se rugamo i smatramo ih manje vrijednima. Dovedite svoje učenike i svoju djecu da zavole i one prema kojima ste i vi imali predrasude, da zaokruže svoju ljubav u cjelinu koja će im ispuniti život, a njihovo srce učiniti beskrajno ljudskim", istakao je na održanoj konferenciji za štampu Miroljub Mijatović.

Premijera predstave  je u nedjelju, 25. januara na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ sa početkom u 11 sati.

 

« Vijesti
Vrh stranice