be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Predstava "Pozdravi nekog" na gostovanju u Sloveniji

« Vijesti 19. januar 2015.

Jedna od najuspješnijih predstava iz prošle sezone, realizovane u sklopu Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, imala je svoje prvo međunarodno gostovanje. Predstava je  izvedena u Ljubljanskom DIC, koji u svom sastavu ima Društvo „Pozitiv“, a u okviru programa Kreatorij, koji je sastavni dio aktivnosti srednjoškolskog centra i bavi se kreativnim ispunjavanjem slobodnog vremena srednjoškolaca.

Kontakti su uspostavljeni tokom Međunarodnog festivala srednjoškolskog teatra „Juventafest“ u Sarajevu tokom septembra 2015. godine, a ljubljanska publika je imala priliku pogledati predstavu zeničkog pozorišta u četvrtak, 15. januara.

Predstava je premijernu izvedbu imala 25.1.2013. godine, a rađena je  prema tekstu Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, dok režiju za predstavu potpisuje  Miroljub Mijatović. Uloge u predstavi tumače stariji polaznici Dramskog studija Pozorišta i do sada učestvovala na tri festivala i osvojila 4 nagrade.

Ovo gostovanje je predstavljano početak saradnje sa Društvom Pozitiv, a prema riječima Miroljuba Mijatovića, rukovodioca DOL scene i reditelja predstave, u planu su i zajedničke aktivnosti u skorijoj budućnosti.

„Ekipa iz Slovenije gledala je našu predstavu, koja je odnijela Grand Prix na ovom festivalu i tada su počeli dogovori oko našeg odlaska u Ljubljanu. Intenzivirali su se krajem prosle godine i dogovorena je razmjena predstava. Nakon odlične izvedbe i sjajnih dogovora sa domaćinima, koje je predstavljao gospodin Drago Pintarić, koji je i bio tvorac ideje o razmjenama, dogovorili smo da ćemo u budućnosti organizirati i razmjene kreativnih saradnika koji će u Zenici i Ljubljani održati nekoliko radionica i prezentacija vezanih za rad sa srednjoškolskom populacijom“, istakao je Mijatović.

 

« Vijesti