be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

"Kraljica Vešmašina" na Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH u Bugojnu

« Vijesti 24. septembar 2014.

Nakon uspjeha postignutog na nedavno završenom Internacionalnom festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventa Fest, Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica učestvuje na Susretima pozorišta/kazališta lutaka u Bugojnu. U sklopu ovog Festivala, bit će izvedena predstava "Kraljica Vešmašina" koju je prema tekstu Anice Tomić režirala zagrebačka rediteljica Jelena Kovačić.  Uloge u ovoj lutkarsko- igranoj predstavi za djecu tumače Miroljub Mijatović, Selma Mehanović, Anđela Ilić i Nusmir Muharemović.

Priča o KraljiciVešmašini i njenom Kraljevstvu, neobična je verzija RomeaiJulije sa sretnim završetkom. Anica Tomić izmaštala ju je za svog brata, tada četverogodišnjaka, a onda ju je odlučila zapisati kako bi je kazalište moglo pričati drugim djevojčicama i dječacima. Iza vrata vesele kupaonice nalazi se jedno sasvim čudnovato Kraljevstvo, u kojem kraljuje Vešasto Visočanstvo, a iz ladica ispadaju Čarapinci i Potkušuljci.

Predstava će u sklopu Susreta pozorišta/kazališta lutaka biti izvedena u četvrtak, 25. septembra u Centru za kulturu Bugojno sa početkom u 16 sati.

 

« Vijesti