"Pozdravi nekog" na Juventa Festu

« Vijesti 02. septembar 2014.

Dokaz da smo prošle teatarske sezone uradili odlične predstave je i poziv koji je Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP-a dobila od direkcije Juventa Festa, međunarodnog festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva koji se održava u Sarajevu od 13 – 17.9.2014. godine. Poziv se odnosi na predstavu Pozdravi nekog, u režiji Miroljuba Mijatovića, a koja je u prošloj sezoni bila svojevrsni hit i koja je već dobila tri vrijedne nagrade na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH koji se održava u Konjicu svake godine.
Na ovogodišnji Festival prispjelo je 40 prijava i selektorica Asja Krsmanović je odabrala šest koje će se naći u takmičarskom programu.

Cilj Juventa festa je edukacija srednjoškolaca iz oblasti teatarske umjetnosti, te okupiti ekipe mladih ljudi koji se bave teatrom, kako iz zemlje, tako i iz regiona i svijeta, omogućiti im razmjenu njihovog stvaralaštva (prikazivanje predstava, filmova, performansa koji su produkt rada mladih ljudi) i stvoriti pozitivni vid kompeticije među mladima u obrazovnim i etičkim vrijednostima kroz umjetnost teatra.

Festival je takmičarskog karaktera a predstave će gledati i ocjenjivati tročlani međunarodni žiri: Kayoko Yamasaki iz Srbije, Adnan Mujkić iz BiH i Varja Đukić iz Crne Gore i odlučivati o dvije nagrade: Grand Prix za najbolju predstavu na Festivalu i Specijalna nagrada za inovativan pristup pozorišnoj/kazališnoj umjetnosti.

Bitno je napomenuti da svi učesnici Festivala, akteri šest takmičarskih predstava, borave u Sarajevu sve vrijeme i za njih su pripremljene radionice na kojima su dužni učestvovati.

U predstavi Pozdravi nekog igraju: Tanja Muratović, Igda Jarić, Adna Hasanić, Lamija Prguda, Amina Ćurić, Tamara Miličević – Stilić, Ena Pašalić, Amina Saliji, Kenan Kasum, Haris Hadžisejdić i Ishak Jalimam.

 

« Vijesti
Vrh stranice