be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Nagrada „Srebrena pahulja“ za zeničkog "Malog princa"

« Vijesti 12. februar 2014.

U Bosansko narodno pozorište Zenica, jedno od najnagrađivanijih pozorišta u BiH, stigla je još jedna nagrada koja je pripala ansamblu predstave "Mali princ" rađene u okviru produkcije Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica. Režiju i adaptaciju ove predstave, koja je premijernu izvedbu imala u prošloj, 63. umjetničkoj sezoni, potpisuje Miroljub Mijatović, a uloge tumače mladi polaznici Dramskog studija BNP-a. Premijernom izvedbom predstave obilježeno je 70. godina od objavljivanja čuvene novele i 62. rođendan Dječije scene.

Prošlogodišna internacionalna kulturna manifestacija „Sarajevska zima“ pod motom "Umjetnost dodira" simbolički je bila u znaku traganja za Malim princom, odnosno traženju različitih umjetničkih formi, proispitivanju samih sebe, traganjem za naivnom i iskrenom umjetnošću lišenom stereotipa i pritisaka koje nameće savremeno društvo.

Predstava "Mali princ" BNP-a se korištenjem simbola bavi adolescentima, odrastanjem i problemima i prvim iskušenjima sa kojima se susreću mladi, traganjem za identitetom, prilagođavanju svijetu koji nije ni najmanje naklonjen sanjarima, svijetu u kojem brojke i materijalno posjedovanje puno više znače od moralnih i duhovnih vrijednosti, što je naišlo na prepoznavanje od strane publike, ali i selektora i stučnog žirija Festivala koji se već 30 godina u kontinuitetu održava u Sarajevu.

Predstava je izvedena na 29. Internacionalnoj manifestaciji Sarajevska zima 2013. a akteri predstave su bili i počasni gosti ceremonije otvarenja prošlogodišnje manifestacije. Predstava je osvojila nagradu Sarajevske zima u kategoriji najboljeg programa za mlade.

 

« Vijesti