Talas hladnog vremena

« Predstave

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Čarls Vej:
Talas hladnog vremena

Režija: Miroljub Mijatović

Autori predstave

Adaptacija, režija i izbor muzike: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Scenografija: MENSUR BEGIČEVIĆ
Kostimografija: ENA BEGIČEVIĆ
Koreografija: KOLEKTIV
Kreacija i izrada lutaka: MENSUR BEGIČEVIĆ, ENA BEGIČEVIĆ
Jezička adaptacija i lektura: MERIMA HANDANOVIĆ
Producent: HAZIM BEGAGIĆ
Izvršni producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Inspicijent: ABIDIN ČOLAKOVIĆ

Podjela uloga

Beti: ERMINA NIŠIĆ
Bob: ADEM SMAILHODŽIĆ
Tomos Trikmen: ANĐELA ILIĆ
Holi: ADNA HASANIĆ
Krava: ANĐELA ILIĆ (govor i parcijalna animacija), ADEM SMAILHODŽIĆ (parcijalna animacija), ADNA HASANIĆ  (parcijalna animacija)
Pijetao: ANĐELA ILIĆ (govor i animacija)
Pas: ANĐELA ILIĆ (igra s maskom)

riječ reditelja

Zašto Talas hladnog vremena


Autor dramskog teksta Talas hladnog vremena, Čarls Vej, dobio je Guildovu nagradu za najbolji dramski tekst za djecu. O čemu i šta nam „govori“ ovaj komad? Po čemu je tako vrijedan?

Talas hladnog vremena je dramski tekst o tišini koja je zavladala u selima.

Na osnovu njega mi smo, pak, gradili predstavu koja će govoriti o kulturi. O potrebi za umjetnošću koja nam sugeriše načine na koje možemo izraziti svoja osjećanja. O našim precima, o našim korijenima, o životu na selu.

U ne tako dalekoj prošlosti na selu je radio veliki broj ljudi. I živio od poljoprivrede. U posljednje vrijeme, ekonomske promjene u društvu dovele su do toga da je briga o poljoprivrednim imanjima, seoskim farmama, spala na jednu ili dvije osobe, najčešće starije, i onemoćale. Mnoge su farme postale izolovana mjesta.

A nekada je na njima vrvjelo od života: organizovale su se mobe, priređivale koševine, berbe plodova, tjeranje stoke na ispaše, šišanje ovaca, obrada vune... Ovi događaji su sa sobom nosili tradiciju, pjesme, plesove, priče... Kultura ruralnih područja je bila živa, disala punim plućima.

Danas više nije tako, takvih događaja je sve manje, a u pojedinim krajevima su potpuno iščezli.

U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen „imaginarni prijatelj“, Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje.

Mi, autori i izvođači predstave Talas hladnog vremena, svoj posao smo priveli kraju. Uživali smo kreirajući predstavu, i stekli čvrsto uvjerenje da je Guildova nagrada dodijeljena autoru dramskog teksta sasvim opravdano, da je više nego zaslužena. Nadamo se da će isto tako uvjerenje steći i naša draga publika – zenički mališani i omladina, te da će ta ista, najbolja i najzahvalnija publika na svijetu, uživati u gledanju predstave kao što smo uživali mi u njenoj pripremi.

 

Miroljub Mijatović

Koprodukcija

XXIV MEĐUNARODNA KULTURNA MANIFESTACIJA „ZENIČKO PROLJEĆE“ ZENICA 2019.

Napomena

Predstava se izvodi na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ uz prisustvo maksimalno 60 gledalaca.

Trajanje predstave: 50 minuta

Predstava je namijenjena publici uzrasta 7+.

Premijera

10. 4. 2019. godine, Zenica

 

« Predstave
Vrh stranice