BNP Zenica - DOLS

be en pe

Neobična šuma i Vukova gluma

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Vladimir Đorđević:
Neobična šuma i Vukova gluma

Režija: Muhamed Hamica Nametak

Autori predstave

Režija: MUHAMED HAMICA NAMETAK
Koncept scenskog prostora: MUHAMED HAMICA NAMETAK
Oslikavanje scenskog prostora: MENSUR BEGIČEVIĆ
Kostimi i maske: ZIJADA KURTODŽA - VUČAK
Autor songova: VLADIMIR ĐORĐEVIĆ
Muzika: DWD BAND
Koreografija: SEMIR ŠERIĆ
Scenski pokret: SNEŽANA VIDOVIĆ
Lektorica: JOVANA JOKANOVIĆ
Producent: HAZIM BEGAGIĆ
Izvršni producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Inspicijentica: BORKA JOKANOVIĆ

Podjela uloga

Vuk: KENAN KASUM / HARUN SKENDER
Milica: IGDA JARIĆ / TAMARA MILIČEVIĆ- STILIĆ
Marica: NINA MEHIČIĆ / LAMIJA PRGUDA
Baka: ADNA HASANIĆ / AJLA VALJEVAC
Mama: AMINA HODŽIĆ / AMINA ĆURIĆ
Lovac i Poštar: ISHAK JALIMAM / KERIM DEMIRI

o autoru

VLADIMIR ĐORĐEVIĆ јe rođen 1976. godine u Kraguјevcu. Po obrazovanјu јe diplomirani pravnik, ali se više godina bavi umjetnošću – piše drame, glumi i režira pozorišne predstave. Do sada je inscenirano devet njegovih drama, a izvođene su i na međunarodnim teatarskim festivalima u Subotici (Srbija) i Kotoru (Crna Gora). Obјavio je šest knјiga, od koјih јe јedna uvrštena u lektiruza učenike osnovnih škola u Srbiјi.

Napisao je slijedeće drame: Tebe pojem (2002.), Suze ljubavi i Novogodišnje dežurstvo (2005.), Blizanci, Treći srpski ustanak, Milica, Marica i kulturna zavrzlamica, Besmisao rata (2006.), Ko jarićima jede majku?, Uplakana lepotica Milica (2007.), Milutin sa Rudnika i drugari iz šume, Praštanja (2008.), Gnezdo ljubavi, Imam nešto da ti kažem, Škola ljubavi, Na igli, Ako ste nas rodili onda nas volite, Put do čarolije (2009.), Budimir Milunkin (2010.), Mladunče, Balet za nilske konje (2011.), Oženi me majko (2012.).

Režirao je i igrao u dvadesetak predstava, a ostvario je i nekoliko uloga u TV serijama. Autor je  i voditelj raznih televizijskih i radijskih emisija.

Već sedam godina se bavi dramsko-pedagoškim radom i vodi Dramski studio i Pozorišnu radionicu u Kregujevcu. Urednik јe i recenzent nekoliko knјiga.

Dobitnik je nekoliko značajnih priznanja za razne oblasti svoga društvenog djelovanja.

Član јe Udruženјa dramskih pisaca Srbiјe.

o reditelju

MUHAMED HAMICA NAMETAK je pozorišni glumac, reditelj i pedagog. Rođen je u Mostaru 1944. godine.

Godine 1963. postaje profesionalni glumac u Pozorišu lutaka u Mostaru, i od tada pa do danas, sa kraćim ili dužim prekidima, aktivno učestvuje u teatarskom životu Mostara i Bosne i Hercegovine.

Odigrao je stotinjak uloga i režirao tridesetak predstava, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu (Italija). Osim u Mostaru, režirao je u Tuzli, Bihaću i Zenici. (Osim predstave Neobična šuma i Vukova gluma u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je režirao predstave: Novčićeva priča K. Mahmutefendića – A. Novakovića (2008.), Petar Pan J. M. Barriea – D. Nikolića – I. Kasapovića (2007.) i Pinokio C. Collodia – R. Lavagne (2006.).

Od 1995. do 2000. godine, bio je direktor Pozorišta lutaka u Mostaru. Suosnivač je Škole lutkarstva Sarajevo – Mostar. Selektor je Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu.

Bavio se i pedagoškim radom. Na Nastavničkom fakultetu u Mostaru, kao saradnik iz prakse, predavao je praktično lutkarstvo, na predmetu Scenski izraz i lutkarstvo.

Autor je dramskih tekstova: Legenda o rijeci Neretvi, Šta satovi sanjaju i Luckaste priče, koji su inscenirani u Mostaru, na pozornicama i ambijentalno. Autor je i mnogih „lutkarskih teatarskih radionica“.

Dobitnik je nekolicine nagrada za glumačka ostvarenja, kao i prestižne internacionalne nagrade Zlatna Pulčinela („Pulcinella d'oro“, Bari, Italija), za ukupan doprinos razvoju lutkarstva.

Riječ reditelja

I kao pitanje i kao zaključak, priča Neobična šuma i Vukova gluma je okrenuta trima generacijama.

Najmlađima, u okvirima poznatih „vukova“ iz znanih priča o Crvenkapici, o tri praščića, o vuku i kozlićima... i evo vuku koji, van svojih staništa u poznatim pričama, izgleda nezgrapno, nesigurno, pa čak i bojažljivo (ne znamo koliko i opasno!).

Srednjoj generaciji je podsjetnik na vrijeme u kojem žive, prepuno mešetara koji pod raznim kulturnim misijama donose svoj kulturni i kulturološki (?) uticaj kao ulaznici u ekskluzivitet (privlačno..?), a u potaji vrebaju na plijen (do dvadeset kila, zna se!).

I najzad, najstarijoj generaciji, zaštitnicima tradicije sa nostalgičnim sjećanjima na „vremena“, kao pouku da se izbore da i oni imaju šta da kažu...

Uz pretpostavku da znamo gdje je ta „neobična šuma“, PREDSTAVA vas moli da je, kroz sva ta tri sloja zajedno, posložite u svojim impresijama...

Muhamed Hamica Nametak

Koprodukcija

17. MEĐUNARODNA KULTURNA MANIFESTACIJA „ZENIČKO PROLJEĆE“

Premijera

11.04.2012. godine, Zenica.

 

« Predstave