be en pe

Henrik Peti

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Ignace Cornelissen:
Henrik Peti
(po motivima istoimenog komada Williama Shakespearea)

Režija: Miroljub Mijatović

Autori predstave

Režija i adaptacija: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Scenografija: ENA BEGIČEVIĆ i MENSUR BEGIČEVIĆ
Kostimografija: ENA BEGIČEVIĆ
Izbor muzike: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Fizička priprema glumica: HARIS TELJIGOVIĆ
Producent: HAZIM BEGAGIĆ 
Izvršni producent: ISHAK JALIMAM
Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

Podjela uloga

Mladi Henrik, Kralj Henrik Peti: ANĐELA ILIĆ
Djevojčica, Kraljevna Katarina: ADNA HASANIĆ
Starac, Dalji rođak: ERMINA NIŠIĆ-KUREVIJA
Pripovjedač, Engleski vojnik: LANA ZABLOCKI-DŽEHVEROVIĆ

Riječ reditelja

Tragajući za dramskim tekstom koji bi bio svojevrsan iskorak u repertoaru Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a u segmentu njene ponude publici omladinskog uzrasta, odlučili smo inscenirati dramski tekst Henrik Peti Ignacea Cornelissena, napisanom prema istoimenom komadu Williama Shakespearea. Tekst nam se učinio podesnim za inscenaciju iz više razloga. Prvi je taj što smo željeli kreirati predstavu koja bi bila teatar kao poziv na buđenje. S obzirom da tekst korespondira sa postojećim „općim ludilom“ na svjetskoj političkoj sceni i u međunarodnim odnosima gdje se permanentno zvecka oružjem i izbijaju krize koje mogu rezultirati totalnim uništenjem svijeta, uz prijetnje upotrebe nuklearnog naoružanja i svekolikom zloupotrebom nuklearne tehnologije (sjetimo se Hiroshime, Tsernobyla, Sellafielda, Harrisburga), uz pojavu nezajažljivog materijalizma i potpunog gubitka empatije za drugog i drugačijeg – zbog svega ovoga dramski tekst Henrik Peti je, s obrzirom na svoju tematiku, bio idealan za ostvarenje naše prvobitne namjere. Drugi razlog je taj što smo željeli da predstava istovremeno bude i teatar intervencije,čiji je cilj da mijenja način razmišljanja publike. Na kraju kreativnog procesa sa zadovoljstvom možemo reći da publici poklanjamo predstavu koja, dakako, ne daje gotove odgovore na probleme kojima smo se bavili, nego budi i potiče svijest o njima.

Predstavom Henrik Peti nastojali smo publiku poučiti mnogo čemu. Naša predstava, prije svega, „kazuje“ do kakvih posljedica dovode određena nerazumna ponašanja. Ona poučava i zabavlja, kroz igranje moralnih pouka i pripadajućih osjećanja. Poučava, jer kod gledalaca, da parafraziramo Brechta, razvija kritičku svijest prema onome što vide. Poučava, jer je istovremeno i „poziv na akciju“. Poučava, jer izvrgava ruglu nečasna ponašanja i podle postupke. Poučava, jer plaši publiku tako što pokazuje šta će se dogoditi ako se budu loše ponašali. I na kraju, poučava, jer „educira emocije“. Metaforično prikazujući svijet koji živi pod strahovladom diktatorskog režima, upravo tu „edukaciju emocija“ ističemo kao ključni efekat idejnog plana naše predstave.

Ako smo na početku procesa bili pomalo i nesigurni u našim nakanama, sada to više nismo: ovakvim projektima na našoj Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni želimo stvarati teatar za mlade onako kako je o njemu govorio Schneider: kao društveno odgovornu umjetnost, kao dijalog između umjetnika i mladih koji će im pomoći da bolje razumiju sebe same i svijet oko sebe. A sigurni smo, također, i u to da je najljepši i najlakši način koji nas „uči živjeti“ – učenje kroz umjetnost.

Miroljub Mijatović

Koprodukcija

XXIII MEĐUNARODNA KULTURNA MANIFESTACIJA "ZENIČKO PROLJEĆE"

Napomena

Predstava se izvodi na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ uz prisustvo maksimalno 60 gledalaca.

Predstava je namijenjena publici uzrasta 14+.

Trajanje predstave: 50 minuta

Premijera

6. 4. 2018. godine, Zenica

 

« Predstave