BNP Zenica - DOLS

be en pe

Guliver među lutkama

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Josef Pehr:
Guliver među lutkama
Naslov originala: Guliwer Loutkovev
Režija: Živomir Joković

Autori predstave

Prijevod: ŽIVOMIR JOKOVIĆ
Režija i adaptacija: ŽIVOMIR JOKOVIĆ
Scenografija: SVILA VELIČKOVA
Kreacija i izrada lutaka: NEBOJŠA JOKOVIĆ
Muzika: VOJISLAV SAVIĆ
Korepetitorka: AMELA ALISPAHIĆ
Inspicijentica: LEJLA BAJRAMOVIĆ

Podjela uloga

Guliver: ADIS MEHANOVIĆ
Anica
: SNEŽANA MARKOVIĆ
Perica
: SAŠA HANDŽIĆ

(Lutke) 

Nevaljali lutak: SNEŽANA MARKOVIĆ*
Dobra lutka
: SABINA KULENOVIĆ
Dobri lutak
: SELMA MEHANOVIĆ
Doktor
: SAŠA HANDŽIĆ i SNEŽANA MARKOVIĆ*
Psić
: SELMA MEHANOVIĆ

Dekorater koji pomaže glumcima na sceni: ADMIR BURO

*Promjene u podjeli uloga (od 16.01.2011.): LANA DELIĆ (Anica, Nevaljali lutak, Doktor)

o piscu

JOSEF PEHR (1919-1986), češki glumac, lutkar, pozorišni pedagog, te autor i reditelj brojnih dramskih tekstova u oblasti lutkarstva.

Tokom 1942. godine, kada je završio studij na praškom konzervatoriju, postao je član vinohradskog pozorišta (Divadlo na Vinohradech). Godine 1944. osnovao je vlastitu lutkarsku trupu (zajedno sa glumicom Lj. Skorepovom i glumcem M.Nesvadbovim). Po završetku drugog svjetskog rata, prvo je postao član Studija, a zatim (1948. godine) i član glumačkog ansambla Narodnog pozorišta (Narodni Divadlo) u Pragu. Član tog pozorišta ostao je, praktično, do kraja života.

Koncem četrdesetih i tokom pedesetih godina, kao glumac, istakao se kreacijama i u češkim filmovima.

Režirao je i igrao u brojnim lutkarskim predstavama, koje su pokazane širom tadašnje Čehoslovačke, ali i u inozemstvu. Kao glumac-lutkar, dugo vremena je nastupao u emisijama čehoslovačke televizije, pri čemu je stekao ogromnu popularnost.

o reditelju

ŽIVOMIR JOKOVIĆ, svestrani pozorišni umjetnik i pregalac, koji je cijeli svoj radni vijek, bezmalo čitav život, proveo baveći se pozorišnom umjetnošću. Završio je pozorišnu akademiju u Beogradu (Srbija), u prvoj generaciji glumaca. Kao glumac igrao je u humorističkom pozorištu u Beogradu, u kragujevačkom pozorištu i Pozorištu Boško Buha u Beogradu.

Specijalizirao je lutkarstvo 1959. godine, na praškoj akademiji u tadašnjij Čehoslovačkoj. Godine 1973. osnovao je putujuće pozorište lutaka Pinokio, koje kasnije prerasta u današnje Pozorište Pinokio. Bio je njegov prvi upravnik i na toj funkciji ostao sve do 1998. godine, kada je otišao u penziju. U Pozorištu Pinokio, kao i u skoro svim lutkarskim pozorištima u Srbiji, te u pozorištima Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine režirao je veliki broj lutkarskih predstava. Osim toga, autor je velikog broja prijevoda i dramatizacija mnogih djela namijenjenih izvođenju u lutkarskim pozorištima.

Za svoja umjetnička ostvarenja, rad i doprinos razvoju lutkarstvu dobio je veliki broj umjetničkih nagrada i društvenih priznanja.

ukratko o predstavi

U jednom selu žive dobre lutke koje svakodnevno, marljivo i strpljivo rade u vrtu i brinu se jedni o drugima. U tom istom selu živi i Zli lutak koji nastoji da pokvari svaku lijepu i dobru ideju ostalih lutaka. Guliver ne mogavši više da gleda nepravdu koja se dobrim lutkama dešava, odluči da se uključi u priču i da im pomogne.

Učešća na festivalima i gostovanja

24.09.2008. - Kakanj (2 izvedbe)
06.10.2008. - Tuzla, Sala BKC-a – Dani pozorišta mladih Tuzla
20.12.2008. - Sarajevo, Dom policije (3 izvedbe)
30.06.2009. - Bihać - Bihaćko ljeto
20.09.2011. - Bugojno - XIX Susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH

Napomena

Predstava je primjerena za djecu od 3 do 6 godina.

Premijera

14.09.2008. godine, Zenica

 

« Predstave