Žuti maslačak

« Arhiva

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Miroljub Mijatović:
Žuti maslačak

Režija: Miroljub Mijatović

Autori predstave

Režijai izbor muzike: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Scenografija,kostimografija, kreacija i izrada lutaka: ENA BEGIČEVIĆ
Saradnicaza oblast predškolske pedagogije: dr.sc. ELMA BEGAGIĆ
Producenti: HAZIM BEGAGIĆ i MIROLJUB MIJATOVIĆ
Inspicijent: ABIDIN ČOLAKOVIĆ

Igraju

SABINA KULENOVIĆ i ANĐELA ILIĆ

Riječ autora i reditelja

BNP BEBE

Usezoni 2015/16., u kojoj Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskognarodnog pozorišta Zenica obilježava 65 godina postojanja produkcije predstava zadjecu i omladinu u okviru repertoara BNP-a, pokrenuli smo novi produkcijski segment– Pozorište za najmlađe. Pozorište za najmlađe (TEY – Theatre for EarlyYears) označava produkciju predstava za publiku predškolskog uzrasta (mlađe odpet ili šest godina). Pozorište za najmlađe se smatra podkategorijom pozorištaza mladu publiku (TYA).

Pozorišteza najmlađe se definiše kao "profesionalni teatar pod vođstvom odraslihkoji priprema scenske izvedbe za publiku koju čine bebe uzrasta od jedne do trigodine, na koje dolaze u pratnji roditelja ili drugih odraslih pratilaca. Bebeobično sjede u pratiočevom krilu ili u dječijim kolicima, i gledaju predstavukoja traje od 20 do 45 minuta, a kreirana je posebno za njih“. Treba reći i toda predstave za najmlađe imaju mnogo interaktivnih elemenata. One djeci dajumogućnost da utiču na strukturu predstave i pojedinačne elemente u tojstrukturi, zadržavajući vrlo malo verbalnih dijelova, a u centar stavljajuzvukove koje glumci proizvode na sceni. Danas u svijetu postoje čak i predstavečije su ciljne grupe trudnice.

Predstavom Žuti maslačak nastojimo animirati roditelje da djecu od šest i višemjeseci prvi put dovedu u teatar. Uvažavajući činjenicu da je na predstavama zadjecu mnogo više majki sa djecom, ovaj put smo osmislili akciju „očevi i djecaprvi put u teatar“, a nudimo i popust od 30 % na ulaznicu za porodični dolazak:majka, otac i dijete. Prilikom kupovine ovih ulaznica ulazak u salu omogućen jeprvenstveno očevima i djeci. Bilo bi dobro, naravno, da i majka bude u blizinidjeteta, pogotovo ovog uzrasta. Zato smo za majke, nekoliko metara od prostorau kojem se igra predstava, uredili minibar sa televizorom na kojem majkemogu u livestreamu pratiti očeve i djecu tokom izvedbe predstave i, uz kafuili čaj, porazgovarati sa drugim majkama i malo se odmoriti.
 

Miroljub Mijatović, reditelj predstave i rukovodilac Dječije,omladinske i lutkarske scene

Napomena

Predstava se izvodi na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ uz prisustvo maksimalno dvadeset beba u pratnji jednog roditelja.

Ciljna grupa: djeca uzrasta od 6 mjeseci do 3 godine.

Trajanje predstave: 25 minuta.

Premijera

1.11.2015. godine, Zenica

 

« Arhiva
Vrh stranice